Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena
Voor Paul, Lennert en Carlo (midden) wordt naar nieuwe woonruimte gezocht.
Voor Paul, Lennert en Carlo (midden) wordt naar nieuwe woonruimte gezocht. (Foto: Tom Oostra)

Bewoners oude Kandelaar Rijswijk: 'We worden behandeld als krakers'

  •   994 keer gelezen

RIJSWIJK • De vier bewoners van de oude Kandelaar in Rijswijk zitten er nog steeds. Ze willen duidelijkheid over de exacte reden waarom ze moeten vertrekken. De gemeente noemt de overlast 'onmiskenbaar'.

Het zit de vier bewoners van het voormalige gebouw van basisschool De Kandelaar in Rijswijk hoog. In december kregen ze een brief dat ze hun onderkomen moeten verlaten, maar een medewerker van Camelot Europe, die deze week langskwam om de sleutels van het oude schoolgebouw in te nemen, keerde onverrichter zake terug. "Ik kan me voorstellen dat hij zich geïntimideerd heeft gevoeld", zegt Carlo Koelewijn, één van de bewoners. "Maar we zijn nooit agressief geweest", benadrukt hij.

Dus wonen Carlo, Paul Legemate, Lennert Lievaart samen met nog een vierde vriend nog steeds aan de Enghweg in Rijswijk. Allemaal naar volle tevredenheid. Na een moeilijke periode in hun leven hebben ze in Rijswijk, dankzij een dak boven hun hoofd, de weg omhoog weer gevonden. "Ik ben uit de schulden en ik heb weer werk", vertelt Lennert. "Als ik hier weg moet, ben ik dakloos en sturen ze me naar het daklozencentrum in Breda. Daar voel je je echt niet veilig, hoor. En dan ben ik weer terug bij af."

Toch wist het viertal op voorhand waar het aan begon. Het contract met Camelot Europe, dat leegstaand vastgoed beheert, is helder: als het huurcontract wordt opgezegd hebben huurders 28 dagen om hun spullen te pakken en te vertrekken. "Dat we hier niet voor altijd kunnen blijven, weten we", zegt Carlo. "Maar de sloopvergunning voor dit pand is pas voor eind 2019."

Extra moeilijk
Bovendien steekt het dat de opzegging van het contract zo vlak voor kerst op de mat viel. "Dan zijn alle instanties dicht. Dat maakte het voor ons extra moeilijk om een andere woning te vinden. We willen een eerlijke kans om nieuwe woonruimte te vinden." Want ook zonder de feestdagen liggen alternatieven voor de oude Kandelaar niet voor het oprapen. Lennert staat 3,5 jaar ingeschreven voor een sociale huurwoning en Paul probeert in de particuliere sector een andere woning te vinden. "Ook al wil mijn vader financieel bijspringen, het valt niet mee om wat te vinden."

Het is een van de redenen waarom de bewoners in gesprek willen met Camelot en de gemeente.

Overlast
De andere is de vermeende overlast die ze veroorzaken. Een paar maanden geleden kwamen de eerste meldingen binnen, maar aan een verzoek om daarover eens om tafel te gaan is volgens Paul nooit gehoor gegeven. "Ik heb sinds kort een hondje en als ik door de buurt wandel en buurtbewoners spreek is er niemand die het heeft over overlast. We willen eerst weten wat er precies aan de hand is, voordat we hier het pand verlaten." Lennert knikt. "We willen graag menselijk behandeld worden. We wonen hier antikraak, maar we worden als krakers behandeld."

Noch bij de gemeente noch bij Camelot zijn overigens cijfers bekend van overlastmeldingen. Een woordvoerder van Camelot laat weten dat de organisatie zelf én de gemeente overlast hebben geconstateerd en dat dat 'meerdere keren via mail en telefonisch' is doorgegeven.

Een woordvoerder van de gemeente noemt de overlast 'onmiskenbaar' en gaf eerder al aan dat dat én de ontwikkeling van toekomstplannen voor het voormalige schoolpand de reden zijn dat de bewoners moeten verkassen. Altena wil dan ook niet in gesprek, terwijl Camelot inmiddels wel contact heeft gezocht.

Andere woonruimte
"Camelot blijft in gesprek met de bewoners om tot een oplossing te komen. Het is wel de bedoeling dat de bewoners het pand gaan verlaten. We willen nu kijken of we de bewoners tóch ergens anders (verspreid) woonruimte kunnen aanbieden. We zijn nu aan het kijken waar er woonruimtes beschikbaar zijn", aldus de woordvoerder.

Deze toezegging geeft Carlo, Paul en Lennert rust. Carlo reageert opgelucht: "Wij hebben gelukkig nog dak boven ons hoofd."

Tom Oostra

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK