Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena
Foto: Gemeente Waalwijk

Commissie: 'Milieueffectrapport nieuwe haven Waalwijk nog niet compleet'

  •   204 keer gelezen

WAALWIJK/DRONGELEN • De Commissie voor de milieueffectrapportage (m.e.r.) heeft het milieueffectrapport voor de oostelijke insteekhaven in Waalwijk opnieuw beoordeeld. Zij vindt het rapport nog niet compleet, omdat onduidelijk is waarom de haven twee dubbele laad- en losplaatsen nodig heeft voor één schip per dag.

Hierdoor worden milieueffecten mogelijk onderschat. De commissie adviseert dit alsnog te herstellen.

Omdat de haven ruimte biedt aan vier schepen kunnen meer milieueffecten, zoals schade aan natuurgebieden door uitstoot van de schepen, optreden dan in het rapport zijn onderzocht. Daarnaast maakt het rapport niet duidelijk of een kleinere haven zou voldoen, of dat een andere locatie met minder milieueffecten ook geschikt zou zijn. 

Uitbreiden
De gemeente Waalwijk wil de bestaande haven uitbreiden met een haven voor containerschepen (zogenaamde klasse V). Daarvoor moet een dijk worden verlegd en de bestaande jachthaven op deze locatie verdwijnen. Voordat de gemeenteraad een besluit neemt over het bestemmingsplan voor de oostelijke insteekhaven Waalwijk zijn de milieugevolgen onderzocht in een milieueffectrapport.

De Commissie m.e.r. constateerde eerder dat milieu-informatie ontbrak. De gemeenteraad heeft de commissie gevraagd het aangevulde rapport te beoordelen. 

De dorpsraden van Drongelen, Eethen en Genderen zijn kritisch over de plannen aan de overkant van de Bergsche Maas, omdat zij vrezen voor licht- en geluidsoverlast.

De onafhankelijke Commissie m.e.r. is bij wet ingesteld en adviseert over de inhoud en de kwaliteit van milieueffectrapporten. Zij stelt voor ieder project een werkgroep samen van onafhankelijke deskundigen. De commissie schrijft geen milieueffectrapporten, dat doet de initiatiefnemer. Het bevoegd gezag - in dit geval de gemeenteraad van Waalwijk - besluit over het project.

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK