Wijk en Aalburger Martien Mouthaan temidden van een deel van zijn verzameling.
Wijk en Aalburger Martien Mouthaan temidden van een deel van zijn verzameling.

Martien Mouthaan: 'Ik heb een zwak voor Franse auto's'

Algemeen 968 keer gelezen

WIJK EN AALBURG • Martien Mouthaan (68) uit Wijk en Aalburg had als kind al iets met vrachtauto's en beroepsvervoer.

Het zat er al vroeg in bij Martien Mouthaan. Toen hij elf jaar was 'speelde' hij al autobusje en 'reed' hij met een dubbelspan fruit naar Duitsland. Dat spel gebeurde op het Wijkerzand. Dat was toen voor Martien en zij vriendjes Duitsland.

"Autobusje spelen. Een hoepeltje van een botervat dat je destijds bij boterhandelaar E.A. van Ballegooijen kon halen. In het midden van het hoepeltje maakte je een kruis in en dan had je een gefantaseerd stuurwiel. En om ons middel een broekriem met een stok. Dat was om te schakelen", lacht Mouthaan.

"Ik heb altijd chauffeur willen worden of iets in de expeditiewereld. Dat lukte me. In oktober 1970 werd ik chauffeur op een tankwagen bij Wim Vos in Oss. Drie jaar later ben ik van de wagen af gegaan om een bedrijf in België mee op te zitten. Van toen af was ik expediteur en was ik het voor het logistieke gebeuren verantwoordelijk."

Eigen baas
1985 werd Mouthaan eigen baas. "Als expediteur in tankautotransporten had ik vaste opdrachtgevers. Ik regelde het vervoer vanuit Frankrijk, Spanje en Italië naar andere landen in Europa." Bijna dertig jaar lang deed de Wijk en Aalburger dat werk. In die tijden deed hij veel inspiratie op voor zijn latere verzameling. "In 2016 ben ik gestopt met mijn werkzaamheden."

Met dat laatste kwam er tijd voor zijn hobby: het verzamelen van allerlei dingen uit het bedrijfsvervoer en het opknappen van classics. Mouthaan kocht een pand en richtte dat in als een soort museum. "Ik exposeer hier allerlei zaken en ik restaureer er classics", vertelt hij op locatie. Bij het binnentreden ruik en voel je zijn passie. "Ik heb veel dingen nog die ik nog moet ophangen. Ik ben er nog niet toe gekomen", wijst hij naar een hoek in het bedrijfspand. Aan de muren in het voorste deel van het pand staan vitrines met autootjes. Van dinky toy tot tekno. Vooral veel Peugeootjes op schaal maar ook andere Franse merken.

Zwak
"Ik heb een zwak voor Franse auto's. Een Franse auto zit heel fijn en als je er mee rijdt, rust je uit." Posters, oude reclameborden en foto's van legendarische Wijkse en ook Veense auto's. Een foto van zijn Berliet neemt een bijzondere plaats in. "Het was mijn eerste eigen vrachtauto. Gekocht in 1989."

Nostalgisch zijn de fotoboeken met autobussen van ondermeer Bleijenberg, ALAD en Elshout. "Ik heb dit verzameld omdat ik het zo mooi vind. Mijn vader Ties was buschauffeur. Ik ging graag met hem mee. En dan ging ik voorin zitten. Ik luisterde dan naar het lopen van de motor en hoe er geschakeld werd."

In het achterste deel van het pand staat een gerestaureerde Renault 4 CV (1958) en een Peugeot 504 GLD (1977).

"Die Renault met de nog originele Nederlandse kentekenplaat erop heb ik overgenomen van Bas van Gammeren. Die was van zijn vader maar Bas had er geen plaats meer voor en hij moest ook nog eens gerestaureerd worden."

Asbak
Ook in dit gedeelte van het pand druipt de nostalgie van de wanden. Van oude merken olieblikken tot weer dinky toys en van oude kentekenplaten tot oude reclameborden zoals je ze in Frankrijk langs de weg vond.

Een asbak uit 1961 vraagt uitleg. "Dat is een asbak die stamt uit de tijd dat Garage Wout van der Maaden begon."

Levendig
Met zijn verzameling probeert Mouthaan zijn verleden levendig te houden.

Een kleinigheidje ontbreekt nog: een hoepeltje van een botervaatje. "Zeg dat wel. Dat zou hier nog een plaats moeten krijgen", aldus de Wijk en Aalburger.

Marry Bouman

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De spelers van Achilles Veen en Goes schermen Nikki Baggerman af voor het publiek.
Bekerfinale Goes-Achilles Veen gestaakt na reanimatie Veen-aanvoerder Nikki Baggerman (met wie het naar omstandigheden goed gaat) update 9 mei, 18:46
• Bart Millenaar is klaar voor zijn tocht door Nederland.
Boerenzoon uit Dussen wil in Brussel het verschil maken Nieuws 9 mei, 13:12
• De Vakantie Bijbel Week in Dussen was weer een succes.
Vossenjacht, knutselen & spelen: de Vakantie Bijbel Week 'Wegwijs' in Dussen zit erop Nieuws 9 mei, 10:01

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden