Afbeelding

Burgemeester Naterop: 'Veen verdient dat dit opgelost wordt'

Algemeen 1.251 keer gelezen

WIJK EN AALBURG • Burgemeester Fons Naterop denkt na over methodes om het stoken in Veen de kop in de drukken, maar tegelijkertijd is hij een realist.

Het is alweer enkele jaren geleden dat de pers op het Aalburgse gemeentehuis uitgenodigd werd om na te praten over het verloop van de jaarwisseling, maar deze week wilde burgemeester Fons Naterop toch graag zijn verhaal kwijt.

Dat hij het 'niet verteerbaar' vindt dat in Veen met oud en nieuw tien sloopauto's in vlammen op zijn gegaan. Dat ondernemers uit het dorp inmiddels last ondervinden van het imago van de 'Vrije Staat Sicilië'. Dat hij uitgaat van het corrigerend vermogen van de Veense gemeenschap zelf. "Die correctie van binnenuit wordt in Veen maar niet of onvoldoende opgepakt en dat stelt mij nog het meest teleur", zei hij tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.

Media-aandacht
Aan de andere kant wil Naterop het allemaal ook weer niet groter maken dan het is. Alle media-aandacht helpt wat dat betreft niet. "Zegt korpschef Erik Akerboom in de krant dat hij geen geweld tegen politieagenten wil, worden in Veen agenten bekogeld. En dan komt ook nog eens de landelijke discussie over vuurwerk op gang. Dat is een vervelend scenario", aldus de Aalburgse burgemeester.

En dat terwijl het in Veen lang niet zo erg is als bijvoorbeeld in bijvoorbeeld Utrecht. "Hier zijn het tenminste nog sloopauto's. Maar iedere auto die opgestookt wordt is er een teveel", benadrukt Naterop, die daarbij de kosten die het stoken met zich meebrengt 'onacceptabel' noemt.

Uitgangspunt van de handhavers tijdens de jaarwisseling in Veen is de-escalatie. De politie observeert, kijkt wat er gebeurt en als de situatie veilig is wordt de brandweer ingeschakeld om het brandende voertuig te blussen. De donderdagnacht voor oud en nieuw loopt het uit de hand, waarbij een 29-jarige man uit Wijk en Aalburg en een 48-jarige man uit Veen worden opgepakt en laatstgenoemde wegens opruiing tot en met Nieuwjaarsdag moet brommen.

ME-inzet
De dagen erna zijn er extra politie en speciale eenheden met arrestatiebevoegdheden op de been en, voor als het echt misgaat, de ME. "Dat werkt in die zin dat omstanders dan weten dat ze zich gedeisd moeten houden", legt Naterop uit. "Maar ME-inzet moet je niet willen, dan wordt het oorlog. Uiteindelijk ben ik er om ervoor te zorgen dat de veiligheid en openbare orde in acht worden genomen. In dat opzicht is deze jaarwisseling goed verlopen."

De aanpak van de-escalatie is werkbaar, constateert hij. "Maar we zijn niet in staat om het stoken de kop in te drukken. Het is en blijft een vorm van provoceren van de democratische rechtstaat. Tegelijkertijd stel ik ook vast dat dezelfde rechtstaat niet in staat is om groepsgedrag op een adequate wijze aan te pakken."

In de genen
Eén ding staat voor Naterop als een paal boven water: het stookprobleem moet in ieder geval ingekapseld worden tot 'redelijke proporties'. Wat hij daarmee precies bedoelt wil hij niet zeggen. "Ik ben ook realist. Het stoken zit in de genen van een groep inwoners van Veen. Dat haal je er niet uit."

En de laatste Aalburgse burgemeester weet waar hij het over heeft. Al sinds zijn aantreden in 2008 voert hij gesprekken in het dorp om te problematiek aan te pakken en verschillende initiatieven zijn al de revue gepasseerd.

Waar het aan het einde van 2018 naartoe moet, moet een evaluatie met de politie en het Openbaar Ministerie uitwijzen. "Misschien keert het feest op het kruispunt weer terug en heeft dat een psychologisch effect", oppert Naterop. Dat feest ging dit jaar voor het eerst sinds een paar jaar niet door." Ook kan de politie in het voortraject meer doen dankzij moderne technieken, denkt de burgemeester. "Ik hoop echt dat het een keer opgelost wordt. Veen verdient dat ook."

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De spelers van Achilles Veen en Goes schermen Nikki Baggerman af voor het publiek.
Bekerfinale Goes-Achilles Veen gestaakt na reanimatie Veen-aanvoerder Nikki Baggerman (met wie het naar omstandigheden goed gaat) update 9 mei, 18:46
• Bart Millenaar is klaar voor zijn tocht door Nederland.
Boerenzoon uit Dussen wil in Brussel het verschil maken Nieuws 9 mei, 13:12
• De Vakantie Bijbel Week in Dussen was weer een succes.
Vossenjacht, knutselen & spelen: de Vakantie Bijbel Week 'Wegwijs' in Dussen zit erop Nieuws 9 mei, 10:01

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden