Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena
• Vlnr: Peter Vos (nominatie commercie), Robert van der Hek (journalistieke prijs) en Stephan Tellier (nominatie fotografie). Afwezig: Nico van Ganzewinkel (nominatie fotografie).
• Vlnr: Peter Vos (nominatie commercie), Robert van der Hek (journalistieke prijs) en Stephan Tellier (nominatie fotografie). Afwezig: Nico van Ganzewinkel (nominatie fotografie). (Foto: Rick den Besten)

Journalistieke prijs en drie nominaties voor Het Kontakt op NNP-dag

  •   59 keer gelezen

GOUDRIAAN • Robert van der Hek van Het Kontakt (editie Krimpener- en Lopikerwaard) heeft donderdag 20 april de NNP-prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek 2017 gewonnen. Het Kontakt sleepte ook twee nominaties voor fotografie in de wacht en een nominatie voor het beste commerciële initiatief.

Van der Hek won de nieuwsbladprijs met een serie verhalen over armoede in de polder. Hij schreef tien afleveringen die in de tweede helft van 2016 verschenen. In zijn verhalen kreeg armoede een gezicht. Kernvragen waren daarbij: wat is armoede en wat doet het met je? De serie verhalen kreeg bovendien een follow-up in een televisieuitzending over de problematiek, dankzij samenwerking met RTV Krimpenerwaard.

Aviodrome
Robert van der Hek ontving zijn trofee op de landelijke NNP-dag die donderdag 20 april werd gehouden in Nationaal luchtvaart-themapark Aviodrome in Lelystad. De jury bestond dit jaar uit dr. Lou Lichtenberg, Frans Blok en Froukje Nijholt-de Haan.

Fotografie
De genomineerde fotografen van Het Kontakt zijn Nico van Ganzewinkel (editie Leerdam) en Stephan Tellier (editie Krimpener- en Lopikerwaard). Van Ganzewinkel maakte een foto waarop burgemeester Rinus Houtman tijdens de Glasstad Mars 2016 speelt met een confettikanon dat Leerdamse kleuren uitspuwt.

Armoede in beeld
Tellier maakte een foto van Peter De Frankrijker, die door omstandigheden zo ongeveer alles is kwijtgeraakt: zijn gezin, baan, inkomen. Deze foto illustreerde de serie 'armoede in de polder'. De jury bestond uit Jeroen Wielaert, Joost Berends en Merijn Stillebroer.

Commerciële nominatie
De nominatie voor de A.M. Banda-prijs, de prijs voor het beste commerciële initiatief, kreeg Het Kontakt voor de uitgave 'Het Kontakt & Streekdagen 2016'.

Andere winnaars
De commerciële A.M. Bandaprijs ging naar Elly de Knikker van Kijk op Bodegraven-Reeuwijk voor recreatiekrant 2016: Buitengebeurthet.nl.

De winnende foto van de Prijs voor de Nieuwsbladfotografie was voor Job Schepers van de Texelse Courant met een foto van gestrande potvissen op Texel. Volgens de jury een voortreffelijke foto met een hoge nieuwswaarde.

Andere nominaties
De redactie van WeesperNieuws kreeg de tweede en derde nominatie voor de nieuwsbladprijs. Eerste nominatie voor de redactie van WeesperNieuws was een artikel voor het ondersteunen van een plaatselijke actie om meer aandacht voor borstkanker te genereren. De ondersteuning bestond uit twee delen: publiciteit aan een inzamelingsactie en een openhartige interviewserie met vrouwen uit Weesp met borstkanker.

Tweede nominatie voor WeesperNieuws was de wijze waarop zij verslag deed over de ramp van de brand in de kerktoren van Weesp op 8 november 2016. De redactie produceerde in minder dan twee uur een volledig krantenverslag met foto's, nieuws, achtergronden en reacties van inwoners. De redactie wist onder forse tijdsdruk een gedegen journalistiek product te vervaardigen met goede verslaggeving, waarin allerlei aspecten van de ramp werden belicht.

De Texelse Courant ontving een commerciële nominatie met 'Publicaties Texels Ondernemers Platform (TOP Texel). De jury bestond uit Remko Poggenklaas en Ted Hobma.

Over de NNP-prijzen
De NNP is de landelijke organisatie van lokale nieuwsmedia, waarbij zo'n 50 uitgeverijen zijn aangesloten. De Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek, de Prijs voor de Nieuwsbladfotografie en de A.M. Banda-prijs worden jaarlijks uitgereikt en zijn bedoeld ter onderstreping van het vaak hoge niveau van de lokale nieuwsmedia in zal zijn facetten en als stimulans om diezelfde lokale nieuwsmedia nog nadrukkelijker op de kaart te zetten, als mediatypen die aan de voet van de samenleving invulling geven aan een kwalitatieve, brede en continue nieuwsvoorziening.

Winnend verhaal
Hierbij een link naar een van de winnende verhalen van Robert van der Hek, met de genomineerde foto van Stephan Tellier: http://www.hetkontakt.nl/regio/krimpenerwaard/algemeen/101020/peter-de-frankrijker-voelt-zich-in-zijn-armoe-rijk

Juryrapporten
Een link naar de juryrapporten op de website van de NNP: http://www.nnp.nl/pagina/nnp-dag-2017-winnaars

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >

reageer als eerste
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK

HET KONTAKT OP TWITTER

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkontakt.nl/heusdenenaltena&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=107,137,146,164,267,328,623,664,668,971,973,106,142,147,157,185,214,237,269,442" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226490&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkontakt.nl/heusdenenaltena&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=107,137,146,164,267,328,623,664,668,971,973,106,142,147,157,185,214,237,269,442" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>