Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena

Kees Treffers schrijft voor Excelsior uit Genderen gelijknamige mars

  •   264 keer gelezen

GENDEREN • In oktober valt Kees Treffers in als dirigent bij Excelsior. "Ik was op dat moment bezig met het schrijven van een mars en dacht meteen: dat is leuk voor de vereniging, voor het 85-jarig bestaan." Treffers heeft de mars afgemaakt met de Genderense vereniging voor ogen en het stuk opgedragen aan de vereniging.

Zaterdag 16 maart, tijdens het Voorjaarsconcert dat om 19:30 uur start in 't Dorpshuis in Genderen, gaat het muziekstuk in première.

Nog niet gehoord
"Ik weet nog niet hoe het klinkt", lacht Kees Treffers uit Genderen. "Ik heb de mars natuurlijk wel in mijn hoofd zitten, maar ik heb 'm nog nooit horen spelen. Zaterdag hoor ik het voor het eerst."

Treffers heeft er het volste vertrouwen in dat de Genderense muziekvereniging een prima vertolking van 'Excelsior' op de planken zal zetten. "Het is een normale mars, die past bij de groep, maar er zitten wel dingen in die anders zijn dan bij een authentieke mars. Het is geen simpel marsje, maar met een beetje thuis studeren, kunnen de muzikanten dit op een prima manier brengen."

Melodietjes schrijven
Op 8-jarige leeftijd begon Kees Treffers met het bespelen van een instrument bij Excelsior, de vereniging die mede door zijn grootvader werd opgericht.

"Mijn vader speelde bij de muziekvereniging en ik vroeg hem of hij ook een instrument voor mij mee wilde nemen. Hij kwam thuis met een trompet en toen is het allemaal begonnen. Na twaalf jaar bij Excelsior wilde ik mijn vleugels uitspreiden en ben ik bij Oefening & Uitspanning in Wijk en Aalburg gaan spelen."

Treffers speelt er nog steeds, maar doet inmiddels veel meer met muziek. Niet alleen dirigeert hij bij diverse verenigingen, hij schrijft ook zelf muziek.

"Dat is begonnen met het opschrijven van melodietjes, toen ik in groep 7 zat. In het begin eenvoudige, eenstemmige, melodietjes, maar dat werd van lieverlee steeds meer en steeds uitgebreider tot diverse orkesten mijn stukken gingen spelen." Een studie voor het schrijven van muziek heeft Treffers niet gevolgd.

Autodidact
"Ik ben autodidact op dat gebied. Ik heb wel muziekles gehad, en daarvoor diploma's gehaald, maar dat is het. Het is wel fijn dat ik met de computer kan werken. Wat ik in mijn hoofd heb zitten, voer ik in. En dan ga ik rommelen, haal ik dingen weg of voeg dingen toe. Dan denk ik ook na over welke instrumenten er voor het stuk gebruikt gaan worden en wat ik bijvoorbeeld met de percussie wil doen."

Het schrijven van muziek is voor Treffers een hobby, naast zijn gewone baan. Maar een jaar of tien geleden startte hij zijn eigen muziekuitgeverij op internet: More Music Productions en hij heeft al een groot aantal arrangementen op zijn naam staan. Zo schreef hij voor de reis die Oefening & Uitspanning naar Vietnam maakte een speciaal arrangement, en wordt tijdens de Jeugdmuziekdag een intro van zijn hand gespeeld.

"Soms heb ik muziek in mijn hoofd en verzin ik daaromheen een verhaal, soms is het juist andersom. Inspiratie vind ik eigenlijk in alles om me heen en natuurlijk moet je ook een beetje creatief in je hoofd zijn. Maar mijn muziek heeft altijd een verhaal te vertellen."

"Ik heb er geen moeite mee dat sommigen mensen een stuk van mijn hand misschien niet zo mooi vinden. Ik vind het al geslaagd als mensen bewogen raken, of het stuk nog een keer willen horen. Dat is het mooie van muziek, je kunt er vele kanten mee op. Het maakt vrolijk, verdrietig, pept op of ontroert. Het is een stukje van het leven."

Marjo van Andel
Redacteur van Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }