Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena

Altena College wint debattoernooi in Deventer

  •   309 keer gelezen

SLEEUWIJK • Het Altena College heeft het derde toernooi van de Benelux Debatcompetitie 2018/2019 in Deventer gewonnen.

De groep, bestaande uit negen leerlingen uit de bovenbouw van havo en vwo, won dit toernooi bij het onderdeel Lagerhuis+. Deze debatvorm wordt opgezet met twee speeches van ongeveer 3 minuten en daarna is er 8 minuten lang een discussieronde die eindigt met een analyse van beide partijen.

Gesloopt
Eén van de deelnemers aan de wedstrijd was de 15-jarige Nienke van Vugt uit vwo 4. Ze vertelt: "We begonnen met een debat dat we thuis mochten voorbereiden. De stelling was 'Nederland moet meer kerncentralers bouwen'. Daarna waren er drie improvisatierondes. We kregen per ronde één stelling en moesten deze in twintig minuten voorbereiden, zonder internet te gebruiken! Het was hard werken, maar tussendoor hebben we het ook erg gezellig met elkaar. Aan het eind van de dag was ik wel gesloopt."

De dag werd afgesloten met een prachtige uitslag: het Altena College pakte de winst in het Lagerhuis+-format. Onder hen eindigde het Erasmiaans Gymnasium uit Rotterdam en het Coornhert Gymnasium uit Gouda. Een geweldig resultaat, zeker gezien het feit dat de groep eind vorig schooljaar flink uitgedund was, doordat veel debaters examen hadden gedaan. 

De debatgroep van het Altena College komt wekelijks bij elkaar en is dan twee lesuren bezig met het verbeteren van hun debatskills. Enerzijds door zelf aan de slag te gaan met allerlei uiteenlopende onderwerpen, anderzijds door het volgen van workshops. Nienke vindt dit erg nuttig. "Het is leuk om intensief bezig te zijn met relevante onderwerpen, zo krijg je meer mee wat er op dit moment speelt in de wereld."

Op de Facebookpagina van het Altena College zijn diverse impressies te zien van de debatwedstrijd en de debaters.

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }