Sjoerd Bax derde in etappewedstrijd

Sport 50 keer gelezen

UPPEL • Jan van Arckel-renner Sjoerd Bax is afgelopen weekend derde geworden in het eindklassement van de internationale etappewedstrijd Aubel Thimister La Gleize in België. Namens de nationale selectie nam Sjoerd Bax deel aan deze wedstrijd op een zeer geaccidenteerd parcours. In totaal deden 193 renners mee. Vrijdag werd de eerste etappe verreden onder natte omstandigheden, waarbij het welbekende slechte Waalse wegdek soms voor hachelijke situaties leidde. Een Rus en een Fransman wisten in de slot km te ontsnappen. De Rus won de sprint en Bax eindigde heelhuids als 58e in het peloton op 10 seconden. De tweede etappe was een ploegentijdrit onder goede weersomstandigheden. De nationale selectie met de jonge Uppelnaar aan boord won deze discipline met slechts één tel voorsprong op een sterk Belgisch team met o.a. de wereldkampioen Tijdrijden en de nummer 2 van het afgelopen Europees kampioenschap. Derde etappe 's Middags werd de derde etappe verreden over 93 kilometer. Hier had Bax een mindere dag en verspeelde veel krachten in een nutteloze achtervolging, die tot niets leidde. Hij eindigde in het peloton op een 64e plaats, achter wederom een Russische koploper die stand hield met 1 seconde voorsprong. De laatste etappe vond zondag plaats en ging over diverse beklimmingen. Fransman David Gaudu ontsnapte 20 kilometer voor het einde en bouwde zeer sterk een voorsprong op, waarbij hij op de meet 32 seconden overhield op de eerste twee Belgische achtervolgers. Bax vond eindelijk in de finale zijn oude benen weer terug en spurtte in een klein groepje op 53 seconden bergop naar de zesde plaats. Verbrokkeld Vlak daarachter kwam het verbrokkelde peloton, waarbij de eerste 50 renners de schade nog binnen 2 minuten van de winnaar konden beperken. De rest van de totaal 91 gefinishte renners kwam minuten later pas over de meet en 102 coureurs werden niet geklasseerd. Fransman David Gaudu werd winnaar van het eindklassement, tweede werd Pascal Eenkhoorn, ploeggenoot van Bax, op 40 seconden en de inwoner van Uppel werd dus derde, ook op 40 seconden.

• De spelers van Achilles Veen en Goes schermen Nikki Baggerman af voor het publiek.
Bekerfinale Goes-Achilles Veen gestaakt na reanimatie Veen-aanvoerder Nikki Baggerman (met wie het naar omstandigheden goed gaat) update 9 mei, 18:46
• Bart Millenaar is klaar voor zijn tocht door Nederland.
Boerenzoon uit Dussen wil in Brussel het verschil maken Nieuws 9 mei, 13:12
• De Vakantie Bijbel Week in Dussen was weer een succes.
Vossenjacht, knutselen & spelen: de Vakantie Bijbel Week 'Wegwijs' in Dussen zit erop Nieuws 9 mei, 10:01