Afbeelding

Kennismaken met coaching op een kotter

Algemeen 85 keer gelezen

ZALTBOMMEL/HEUSDEN • Je moet wel ten einde raad zijn, wil je een beroep doen op een coach. Die onterechte gedachte wil de orde van beroepscoaches uit de wereld helpen.

Veel mensen twijfelen lang voordat ze een professional om raad vragen. “Ze associëren het met een psycholoog of psychiater en denken dat je wel een zwaar probleem moet hebben voordat je een coach inschakelt”, weet Hannelore Dekeyser uit Zaltbommel, eigenaar van coachingbureau Ter Wadding.

“Die mystiek die eromheen hangt is onterecht. Je kunt prima functioneren maar toch baat hebben bij een buitenstaander die objectief naar je situatie kijkt. Ik hoor vaak van mensen die de stap eenmaal hebben gezet: ‘had ik dit nou maar eerder gedaan’.”

Drempel verlagen

Om de drempel te verlagen én om het tienjarig bestaan te vieren, houdt de Nederlandse orde van beroepscoaches (NOBCO) op zaterdag 19 januari de ‘Kom naar de coach’-dag. In een sessie van een klein uur kunnen mensen een coach een vraag voorleggen. “Het is een soort speedcoaching, want normaal spreek je meerdere sessies af. Maar in één gesprek kun je als coach toch wel vragen blootleggen en als deelnemer ontdekken welke stappen je kunt en wilt zetten.”

Twijfel

Voorbeelden zijn: niet lekker in je vel zitten maar er niet de vinger op kunnen leggen wat er precies aan de hand is, of twijfel over het inslaan van een nieuwe weg op je werk.

Coaching on Board

Tijdens de ‘Kom naar de coach’-dag zijn er op diverse locaties coaches beschikbaar. Hannelore Dekeyser werkt die dag samen met zes collega’s op een wel heel bijzondere plek: in de stadshaven van Heusden. Daar liggen de twee kotters van Coaching on Board, een initiatief van Dekeyser samen met collega-coach René De Jager van De Jager Training en Advies uit Veen. Aan boord begeleiden ze vaak groepen, zowel bij persoonlijke als bij werkgerelateerde vraagstukken.

Verder weg

“Wij houden allebei van authentieke locaties om te coachen. Zo neem ik cliënten soms mee de bergen in. Je bent dan een stuk verder weg van je omgeving en je werk, waardoor je makkelijker tot reflectie komt. Ook creëer je eerder een sfeer van vertrouwelijkheid tussen coach en coachee. Datzelfde geldt op een boot. Zodra je aan boord stapt, merk je dat al, en het effect wordt nog groter als je daadwerkelijk gaat varen.”

Of varen er op 19 januari ook in zit hangt mede af van het weer. Op beide schepen is ruimte voor twee coaches en coachees. “In de kombuis en in de stuurhut zijn comfortabele zitplekken gemaakt.”

Specialismen

Behalve Dekeyser en De Jager zijn er nog vijf andere coaches die belangeloos meewerken. Ze hebben verschillende specialismen, zoals businesscoach, creatief coach of begeleiding van jongeren. Allemaal zijn ze aangesloten bij de beroepsorganisatie. Veel coaches zijn afgestudeerd psycholoog. Dat geldt ook voor Dekeyser. Anderen hebben een managersachtergrond met een aanvullende opleiding.

Edukans

Belangstellenden voor de open dag moeten zich vooraf inschrijven via de website. Zij worden op de dag zelf ontvangen bij café Havenzicht. Ze betalen voor een sessie het symbolische bedrag van 12,50 euro. De volledige opbrengst gaat via Edukans naar onderwijsprojecten in ontwikkelingslanden.

www.komnaardecoachdag.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De spelers van Achilles Veen en Goes schermen Nikki Baggerman af voor het publiek.
Bekerfinale Goes-Achilles Veen gestaakt na reanimatie Veen-aanvoerder Nikki Baggerman (met wie het naar omstandigheden goed gaat) update 9 mei, 18:46
• Bart Millenaar is klaar voor zijn tocht door Nederland.
Boerenzoon uit Dussen wil in Brussel het verschil maken Nieuws 9 mei, 13:12
• De Vakantie Bijbel Week in Dussen was weer een succes.
Vossenjacht, knutselen & spelen: de Vakantie Bijbel Week 'Wegwijs' in Dussen zit erop Nieuws 9 mei, 10:01

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden