• Andrea van Sloterdijck demonstreert haar Vincent van Gogh. De schilder zélf lijkt niet blij met de komst van een nieuwsgierige verslaggever.
• Andrea van Sloterdijck demonstreert haar Vincent van Gogh. De schilder zélf lijkt niet blij met de komst van een nieuwsgierige verslaggever. Foto: Rob Zantinge

Andrea’s jongere versies van oude meesters

Algemeen 213 keer gelezen

TIEL • Het is niet te geloven dat je Vincent van Gogh en Rembrandt van Rijn in Tiel ‘live’ aan het werk zou kunnen zien. Toch was dat de de bedoeling. In het klein, dat wel. Corona gooi echter weer eens roet in het eten. Beide oude meesters zouden vanaf afgelopen zaterdag actief zijn op een tentoonstelling in het pand van de voormalige modewinkel Bonita, naast Blokker. Het is het onderkomen van Stadsatelier & Galerie KunstKabinet.

“Wat je hier ziet is een overzicht van vijftig jaar poppen maken en spelen”, legt 3D-kunstenaar Andrea van Sloterdijck donderdagmiddag uit. “Ik heb alles, van poppen tot attributen, zelf bedacht en gemaakt. De titel van de tentoonstelling is ‘Poppen en er een been in zien’. “Dat been slaat op mijn MS”, vertelt Andrea, “want ik ben daardoor erg met mijn benen bezig. Er hangen ook schilderijen met benen, maar ook ansichtkaarten en beeldhouwwerken zijn te zien. Mijn man en ik hebben dit gezamenlijk opgebouwd.”

Eigen disciplines
Andrea is één van de vijf leden van het KunstKabinet. Alle leden hebben hun eigen disciplines. Zo maken enkele leden schilderijen en tekeningen. Andere leden maken ook wel driedimensionaal werk. Het voormalige Bonita-pand wordt sinds vorig jaar tegen een kleine vergoeding anti-kraak gehuurd. Het zorgt voor minder leegstand in het centrum van Tiel. Hoe lang het KunstKabinet er kan blijven zitten, is niet duidelijk. “Er staat nu in elk geval wat leuks in”, aldus Andrea. “En voor de verzekering van het winkelpand is het ook prettig.”

‘Vincent is mijn favoriet’
Rembrandt van Rijn en Vincent van Gogh zijn door Andrea Sloterdijck in het klein nagemaakt. “Het zijn jonge versies van oude meesters”, lacht Andrea. “Vincent is mijn favoriet, want die was makkelijker te maken. Hij werkte wat grover en dan is het eenvoudiger om zo’n klein schilderijtje na te schilderen. En de Nachtwacht op tien bij tien centimeter is helemáál moeilijk. De Vaandeldrager is wel te doen, die is zelfs al in de maak.”

Hannover
“En dat gaat de goede kant op”, knikt echtgenoot Ewout de Ruiter. Beide schilderende marionetten zijn eigenlijk bedoeld voor het (straat)theater. “We zouden dit jaar met Vincent ook in Hannover staan, maar dat ging door Corona niet door”, zegt De Ruiter. “We hebben wel meegedaan aan een avondfestival in Piëmont.”
Helaas gaat de tentoonstelling in Het KunstKabinet, die tot en met 14 januari zou duren, niet door. Wellicht zijn de kunstwerken en -werkjes ergens in 2022 tóch nog te zien.

Rob Zantinge

Rob Zantinge

Redacteur

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Dodenherdenking Zoelen en Kerk Avezaath dit jaar in een nieuw jasje Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Gun uw oude Tielse fiets een tweede leven en help een ander in het zadel Nieuws 12 uur geleden
Wethouder Monique Bettink-Pierik bij het muurwatertappunt.
Prins Willem-Alexanderschool in Beusichem neemt dansend muurwatertappunt in gebruik Nieuws 15 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden