• Verhaal van Gelderland Podcast
• Verhaal van Gelderland Podcast Foto: Aangeleverd

Podcast: Wie waren de ‘bandeloze’ vroegmiddeleeuwse kooplieden van Tiel?

Nieuws 383 keer gelezen

TIEL • In de nieuwe aflevering van de Verhaal van Gelderland Podcast duikt presentator René Arendsen in de bijzondere vroegmiddeleeuwse geschiedenis van Tiel. 

Tiel was rond het jaar 1000 de belangrijkste handelsplaats in de Nederlandse rivierdelta. De kooplieden onderhielden nauwe handelscontacten met nederzettingen van heinde en verre. Maar niet iedereen was te spreken over de Tielse kooplieden. Volgens een vroegmiddeleeuwse kroniekschrijver zouden deze handelaren zich enorm misdragen. 

De podcast

De Verhaal van Gelderland Podcast is terug met een gloednieuw seizoen. In deze podcast reizen luisteraars met presentator René Arendsen door het verleden van de provincie. In elke aflevering bezoekt hij een museum, spreekt hij met een expert en behandelt hij een thema en tijdvak uit de Gelderse geschiedenis. In deze nieuwe aflevering gaat René op bezoek bij het Flipje en Streekmuseum Tiel en het Regionaal Archief Rivierenland.

Een bloeiende handelsplaats

In de nieuwe aflevering van de Verhaal van Gelderland Podcast duiken we in de geschiedenis van de bloeiende handelsplaats Tiel rond het jaar 1000. We nemen een kijkje in het leven van de kooplieden die daar woonden en werkten. Een kroniekschrijver uit die tijd omschreef de Tielse handelaren als ruwe lieden, die al vroeg in de morgen drinkgelagen organiseerden en smerige praatjes uitkraamden. Maar was dit wel zo? Hoe zag het leven in Tiel er toen uit? En wat kwamen de Vikingen daar eigenlijk doen? Dat ontdekken we in het Flipje en Streekmuseum Tiel en in het Regionaal Archief Rivierenland. Museumdirecteur Jurriaan de Mol leidt ons rond en archiefmedewerker Beatrijs van Dijk laat ons de Tielse Kroniek zien. Archeoloog en schrijver Michel Groothedde vertelt vervolgens over het belang van land en water voor handelsnederzettingen in de vroege middeleeuwen.

Elke week een nieuw verhaal

In de Verhaal van Gelderland Podcast springt presentator René Arendsen met de luisteraars door de geschiedenis van Gelderland van de prehistorie tot nu. Luisteraars komen niet alleen meer te weten over de Gelderse geschiedenis, maar ontdekken ook waar dit verleden in de provincie te beleven is. Elke woensdag verschijnt er een nieuwe aflevering van de Verhaal van Gelderland Podcast. Luisteraars kunnen het nieuwe seizoen vinden en beluisteren op Spotify, Apple Podcasts, Soundcloud en via verhaalvangelderland.nl/podcast.

Deze podcast is onderdeel van het project Verhaal van Gelderland. Dit project wordt mogelijk gemaakt door provincie Gelderland en is een initiatief van Erfgoed Gelderland, een coöperatie van meer dan 240 Gelderse erfgoedorganisaties. Samen vertellen zij het Verhaal van Gelderland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden