• Foto ter illustratie.
• Foto ter illustratie. Foto: stockfoto.

Moeite met lezen, schrijven en rekenen: gemeente Buren in actie tegen laaggeletterdheid

Nieuws 281 keer gelezen

BUREN • Van de Burense 50-plussers is 24 procent van de werkenden en 19 procent van de niet-actieven laaggeletterd. Daar wil de gemeente iets aan doen. De gemeente Buren gaat daarom aan de slag om de laaggeletterdheid in de gemeente aan te pakken. 

Laaggeletterden hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen. Dit betekent dat het invullen van formulieren vaak lastig is, maar ook dat er uitdagingen liggen bij het doen van de belastingaangifte of het begrijpen van overheidsdocumenten. Vaak weten deze mensen zich in het dagelijks leven goed te redden, doordat hun partner of kinderen ze bij dit soort dingen helpen. 

Overgewicht

Maar iets ogenschijnlijk simpels als het lezen van een etiket is voor iemand die laaggeletterd is al een enorme opgave. Niet zelden hebben laaggeletterden dan ook overgewicht.

Verschillende generaties

Wethouder Monique Bettink maakt zich er zorgen over en is bezig met een integrale aanpak van laaggeletterdheid, met als thema ‘het gezin’. “Vaak is het zo dat laaggeletterdheid generaties lang voortduurt, omdat men in de familie gewend is al jong te gaan werken. Ook zie je dat de kinderen bijvoorbeeld niet worden voorgelezen en in zo’n gezin gemakkelijk een taalachterstand oplopen.” 

Camouflageactiviteiten

Omdat veel mensen zich schamen voor het feit dat ze moeite hebben met lezen, start de gemeente met zogenaamde camouflageactiviteiten. Zo vertellen ervaringsdeskundigen tijdens activiteiten van welzijnswerk iets over zichzelf en worden bij verenigingen en in dorpshuizen cursussen digitale vaardigheden gegeven. Vrijwilligers en welzijnswerkers worden getraind in het herkennen ervan en verwijzen mensen door. Ook gaat de gemeente de eigen communicatie onder de loep nemen en waar mogelijk begrijpelijker maken.

Ellis Frans-Kapma

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden