• De beide besturen tijdens het overhandigen van de cheque.
• De beide besturen tijdens het overhandigen van de cheque. Foto: M. de Lange
met foto’s

Cheque uitgereikt door Boekenlegger in Tiel

Nieuws Fotoseries 3.056 keer gelezen

TIEL • In het bijzijn van bijna alle vrijwilligers door wie tweedehands boekenwinkel de boekenlegger gerund wordt kon afgelopen donderdag weer een cheque uitgereikt worden aan de voorzitter van de stichting Upendo Daima. 

 Er kon maar liefst 7.000 euro aan de stichting geschonken worden. Het geld komt volledig ten goede aan opvangmogelijkheden voor straatjongens in Tanzania. De bijzondere boekwinkel bestaat volgend jaar twintig jaar. In de afgelopen negentien jaar is in totaal maar liefst 296.000 euro door de Tielse winkel naar Tanzania gestuurd. 

Een bijzondere prestatie, zeker als je bedenkt dat van de omzet ook de huur en de stookkosten en het elektra betaald moet worden en dat terwijl de omzet per boek maar gering is!

Oprichtster
De Boekenlegger is mede opgericht door mevrouw Wilma van Barschot. Haar zus, Marga van Barschot, vertrok in 2000 naar Tanzania om zich toe te leggen op een kleinschalig project dat straatkinderen helpt. Wilma zocht een manier om geld voor haar zus te creëren, samen met twee andere dames richtte ze de Boekenlegger op, die volledig draait op een vast team van vrijwilligers.

Wilma is al enkele jaren zelf niet meer actief betrokken bij de winkel, ze was wel aanwezig bij de overhandiging van de cheque. Aan haar werd een groot boeket bloemen geschonken namens de winkel, volgens de huidige voorzitter was er nooit officieel afscheid van Wilma genomen. 

Upendo Daima Nederland
Het straatkinderen-project in Tanzania draait op steun vanuit ons land. Namens de stichting Upendo Daima Nederland was voorzitter Ite van Aardenne samen met penningmeester Jan van Bergen speciaal naar Tiel gekomen om de cheque in ontvangst te nemen. De Nederlandse stichting heeft als doel fondsen te generen ten behoeve van projecten in de Derde Wereld.

In de praktijk richt Stichting zich geheel op de opvang van straatkinderen in Tanzania door de Upendo Daima Organisation in Mwanza, Tanzania, waar voorzitter Ite zelf een jaar gewoond en gewerkt heeft en daarna nog vaak naar toe geweest is. Ite had een bijzondere presentatie gemaakt over het goede werk in Tanzania, het gaf een helder en vaak vertederend beeld van waar het geld van de winkel voor gebruikt wordt. 

Armste landen
Tanzania behoort tot de tien armste landen van de wereld. Vanuit de Tielse Boekenlegger gaat zo’n 14.000 euro per jaar naar toe.

Marjon de Lange

Marjon de Lange schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en Het Kontakt-Tiel

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app