• Bij haar afscheid kreeg Evelien Schlösser bloemen uit handen van Sander van Alfen.
• Bij haar afscheid kreeg Evelien Schlösser bloemen uit handen van Sander van Alfen. Foto: Ellis Frans-Kapma

Buren: ‘Meer invloed op energiepark’

Algemeen 581 keer gelezen

MAURIK • Als gemeente meer invloed uitoefenen op de ontwikkeling van het Energiepark Echteld-Lienden bij de A15. En niemand buitenspel laten staan op het gebied van sport en cultuur. Daartoe was een tweetal moties ingediend, die de belangrijkste agendapunten vormden tijdens de vorige week dinsdag gehouden raadsvergadering. Beide moties werden aangenomen.

Meepraten als volwaardig lid van de stuurgroep Energiepark Echteld-Lienden om op te komen voor de belangen van de omwonenden uit de kernen Lingemeer, Ommeren, Lienden en de buurtschappen de Mars en Aalst. Daartoe dienden alle partijen, met uitzondering van de Partij voor de Dieren, een motie in. VVD’er J.K. van Blijderveen: “Het kan natuurlijk niet zo zijn dat anderen beslissen over wat er op ons grondgebied gebeurt.” 

G.J.D. van Zetten (Gemeentebelangen): “Wij zijn niet ineens voor windmolens, maar er als omwonenden mee instemmen, daar hebben wij geen moeite mee.” H. Zaaijer (PCG): “Wij hebben nog wel veel vraagtekens over hoe het proces verloopt vanuit Vattenfall.” W. van Blijderveen (CDA): “Over het hele proces willen we alle feiten horen.” 

E.A. Schlösser (D66) vroeg zich af: “Wat kan de wethouder betekenen met betrekking tot de energiebeprijzing?” En J. Marringa (PvdA-GroenLinks): “Uit een recent rapport blijkt dat de verduurzaming te langzaam gaat. Ook windenergie is dus noodzakelijk.” Wethouder E.M. de Bas: “Als college omarmen we deze motie.”

Sportfonds voor volwassenen
De gemeenteraad stemde ook met algemene stemmen in met een motie van Gemeentebelangen, D66 en PCG om te onderzoeken of er, naast het Jeugdfonds Sport & Cultuur, een Volwassenenfonds Sport & Cultuur kan worden ingesteld. Zo’n fonds moet het mogelijk maken dat sport en cultuur voor iedere inwoner van de gemeente mogelijk, betaalbaar en toegankelijk wordt. Daarvoor moeten zowel de kosten als de mogelijkheden in kaart worden gebracht. Kanttekening van de VVD: Zo’n fonds mag geen consequenties hebben voor de gemeentelijke begroting.

Wethouder De Bas: “Het is een sympathieke motie, die we graag willen uitvoeren, zodat iedereen in onze gemeente, ook inwoners die leven rond het bestaansminimum, mee kan doen in de samenleving.”
De raad stemde in met alle hamerstukken, waaronder een plan voor de bouw van twee woningen op het perceel van een voormalige melkveehouderij aan de Tielsestraat in Eck en Wiel.

Afscheid Evelien Schlösser
Afscheid werd genomen van D66-raadslid Evelien Schlösser, die een jaar lang haar collega Alda van Zijl-Hoek verving. Plaatsvervangend voorzitter Sander van Alfen sprak haar toe: “Het was een intensief jaar, waarin veel dossiers zijn behandeld. Er kwam veel op je bordje als eenmansfractie. Dank voor je enorme inzet.” Het afscheid én de tien punten tellende agenda werd rap, binnen een uur, afgehandeld onder leiding van de nieuwe burgemeester Hans Martijn Ostendorp.

Ellis Frans-Kapma

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Kom genieten in Tiel van de vijfde Betuwse Fruitrally op... zondag 5 mei! Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Meedoen aan de Betuwse Fietsvierdaagse? Laat meteen je tweewieler checken! Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Erichem wil snel woningen bouwen op 'aanjaaglocatie' Nieuws 20 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden