Afbeelding

Vijf varianten voor derde ontsluiting op de A15

Algemeen 678 keer gelezen

TIEL • Vorige week kreeg de gemeenteraad een presentatie over de opties die mogelijk zijn om een derde ontsluiting op de A15 te realiseren.  Er moet een weg komen tussen de Passewaaij en de snelweg, of er moet gekeken worden naar het opnieuw inrichten van bestaande wegen. Vijf varianten zijn onderzocht. 

Een voorkeur sprak het gemeentebestuur nog niet uit voor een van de vijf voorgelegde varianten, die zijn onderzocht én doorberekend. Voor het reces in de zomer moet er een definitieve keuze zijn gemaakt. 

Uiteenlopende kosten

Het college komt eind deze maand met een voorkeurskeuze waarbij mogelijk de zeer uiteenlopende kosten een rol spelen. Ook zouden niet alle plannen na bestudering een logische keuze zijn omdat ze alsnog weinig verkeer aantrekken en hiermee geen oplossing bieden voor het huidige sluiperverkeer over de Lingedijk in Wadenoijen.

De naar het lijkt meest effectieve optie, ten zuiden van de spoorlijn en ver van de dorpskern Wadenoijen, is direct ook de duurste omdat er dan veel woningen opgekocht moeten worden. De goedkoopste optie is het opwaarderen van de Provincialeweg N834 met grote rotondes waarbij het verkeer van en naar de Passewaaij niet meer vastloopt maar van een extra ontsluiting is dan geen sprake. De wijk blijft vooralsnog groeien en een zuidelijke ontsnappingsroute zou het meest logische blijven. 

Goedkopere optie

De goedkopere optie (30 miljoen) van die zuidelijke route ligt erg dichtbij Wadenoijen en moet door agrarische grond snijden. Voor het bekostigen van de ontsluiting houdt de gemeente een budget beschikbaar maar rekent het ook op een bijdrage van de Provincie of het Rijk. De kosten zullen voor de helft op de rekening van het gemeentebestuur komen. Op 9 maart is er een bijeenkomst voor de inwoners waarbij ook de voorkeursvariant van het college wordt gepresenteerd.

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie