• Een vuilniswagen van de Avri.
• Een vuilniswagen van de Avri. Foto: Aangeleverd

Medewerkers Avri gaan staken vanwege vastgelopen cao-onderhandelingen

Algemeen 574 keer gelezen

REGIO • Medewerkers van Avri leggen van maandag 6 tot en met woensdag 8 februari het werk neer. De cao-onderhandelingen tussen vakbonden FNV en CNV en de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) en Werkgeversvereniging Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties (WSGO) hebben niet tot een akkoord geleid. 

De sector waarop de cao voor gemeenteambtenaren van toepassing is, telt volgens FNV ruim 187.000 werknemers. De bond stelde medio november een ultimatum nadat het cao-overleg met de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) op niets was uitgelopen. Zo boden de gemeenten een loonsverhoging van 5 procent op 1 februari en nog eens 3 procent per 1 april 2024. FNV wil daarentegen een loonsverhoging van 12 procent voor één jaar. Ook eist de vakbond automatische prijscompensatie in de cao voor 2024.

Een aantal medewerkers bij Avri heeft naar aanleiding hiervan besloten gehoor te geven aan de oproep van de vakbonden aan alle gemeentelijke afvaldiensten in Nederland om te staken. Avri verzorgt de restafval- en grondstoffeninzameling voor inwoners van acht gemeenten in Rivierenland. Voor vier gemeenten houdt Avri ook de openbare ruimte schoon, heel en veilig. Avri-directeur Walter Brouwer: “We zijn het er allemaal over eens dat er op korte termijn een nieuwe cao moet komen die recht doet aan de inzet van alle medewerkers in onze sector. We realiseren ons dat deze staking vervelend is voor de inwoners van Rivierenland, maar vragen tegelijkertijd om begrip voor de situatie.” 

Wat merken inwoners van de staking? 

Naar nu bekend is, heeft de staking in ieder geval tot gevolg dat Avri op 6, 7 en 8 februari geen gft en papier ophaalt in de acht gemeenten. De drie dagen worden niet ingehaald. De milieustraten zijn op deze dagen ook gesloten. 

Medewerkers kunnen tot maandagochtend 6 februari bepalen of ze meedoen aan de staking. Dat maakt dat Avri nog geen uitspraken kan doen over de overige dienstverlening zoals het legen van verzamelcontainers, of het ophalen van restafval en plastic verpakkingen, drinkpakken en blik (pmd). Op avri.nl en in de Avri-app is altijd de meest actuele informatie te vinden. 

De Avri vraagt inwoners om restafval en grondstoffen zoveel mogelijk in huis te bewaren en niet bij te plaatsen bij verzamelcontainers. Zo voorkomen we rommel en ongedierte op straat. 

15 februari landelijke demonstratie 

Op 15 februari is er een landelijke demonstratie in Utrecht. De verwachting is dat hier ook Avri medewerkers aan deelnemen. Avri probeert de gevolgen voor de dienstverlening op deze dag zoveel mogelijk te beperken en stelt de inwoners zo snel mogelijk op de hoogte via avri.nl en de Avri-app. 

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie