Afbeelding
Foto: 123RF.com

Maatregelen tegen inflatie en energiekosten

Algemeen 404 keer gelezen

TIEL • Het college heeft een voorstel gedaan om een extra geld beschikbaar te stellen om maatregelen te kunnen nemen tegen de prijsstijgingen en energiearmoede. 

Zo moet er een budget van 199.000 euro beschikbaar worden gesteld voor de ondersteuning van maatschappelijke organisaties die door inflatie, hoge energiekosten en overige vaste lasten onder grote financiële druk staan. 

Dit bedrag kan gehaald worden uit het ‘Gelders Winterfonds’ van de provincie. Ook is het voorstel om een nieuwe subsidieverordening vast te stellen met een subsidieplafond van 100.000 euro, genaamd ‘noodfonds inflatie en energiemaatschappelijke organisaties’. 

Stichting Solar Tiel  

Ook ziet het college graag het duurzaamheidsfonds Stichting Solar Tiel met een bedrag van 500.000 euro groeien. Dit geld kan de stichting verstrekken als duurzaamheidslening, waarbij het leningslimiet verhoogd wordt van 15.000 naar 50.000 euro. Voor het MKB zijn plannen om een bedrag van 37.000 euro beschikbaar te stellen voor ondersteuning op het gebeid van verduurzamen door energiecoaches. 

Moeilijk

“Door hoge inflatie en stijgende energieprijzen hebben maatschappelijke organisaties en verenigingen het financieel moeilijk. We willen ze helpen om te investeren in duurzaamheid”, schrijft het college aan de raadsleden. 

“De inflatie is hoog. Dat merken ook instellingen en verenigingen. De huur van de (gemeentelijke)panden willen we niet verhogen. Dat scheelt een verhoging van 14,5 procent. De huur voor Stichting Corsowagen Passewaaij, de sjoelvereniging, wijkvereniging Passewaaij, Scouting Phoenix, Mozaiek en Buah Hati blijft dus gelijk aan vorig jaar. Eerder heeft college besloten om ook binnen- en buitensport accommodaties te ondersteunen.” 

Raadsleden ontvangen een informatienota en het verzoek een en ander te laten verwerken met een begrotingswijziging.

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie