• Wethouder Maier (links):
• Wethouder Maier (links): "We willen duurzaam toerisme stimuleren en investeren in de toekomst." Foto: aangeleverd

Nieuwbouw elektrische pont vordert gestaag

Algemeen 419 keer gelezen

LIENDEN/RHENEN • De gemeenten Buren en Rhenen besloten onlangs, samen met Uit®waarde, de veerpont tussen Rhenen en Lienden te verduurzamen. Hiermee worden de nieuwe technologische ontwikkelingen in de mobiliteit en de recreatiebranche toegepast. De wethouders van de beide oevergemeenten bezochten de scheepswerf om een kijkje te nemen. Conclusie: De bouw van de nieuwe, elektrische pont vordert gestaag.

De veerpont verbindt de recreatieve routenetwerken in de provincies Gelderland en Utrecht voor fietsers en wandelaars. De elektrische veerpont draagt bij aan de gemeentelijke ambities om kwaliteitstoerisme te bevorderen. Hierbij zijn de lusten en lasten voor de leefomgeving in balans. De verwachting is dat het nieuwe pontje bij de start van het seizoen 2023 in de vaart kan worden gebracht.

Duurzaam toerisme stimuleren  
“Toerisme en de Betuwe zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als gemeente willen we duurzaam toerisme stimuleren en investeren in de toekomst”, zegt wethouder Maier van de gemeente Buren. “Het vernieuwde veer draagt eraan bij dat de mooie fiets- en wandelroutes tussen Lienden en Rhenen nog beter benut kunnen gaan worden.”

Wethouder Poortinga van de gemeente Rhenen voegt eraan toe: “Een nieuw elektrisch fiets- en voetveer past helemaal bij onze ambities op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en recreatie & toerisme. Onze inwoners en mensen die Rhenen bezoeken kunnen zo nog beter genieten van onze prachtige natuur, de cultuur(historie) en alles wat onze ondernemers te bieden hebben voor een gezellig dagje Rhenen.”

Opdracht
“Begin dit jaar is opdracht verleend aan Sepers Group BV en Huisman Etech Experts tot de bouw van een tweede elektrische veer voor onze verenvloot”, vertelt directeur Kwakernaak van Uit®waarde uit. “Deze partijen hebben het eerste elektrische veer volgens geheel nieuw ontworpen concept voor ons gebouwd. Dit veer vaart nu tussen Renkum en Heteren. Op een zomerse dag kunnen de accu’s volledig draaien op de opgewekte energie van de zonnepanelen.”

“Omdat Uit®waarde de wens heeft haar verenvloot te verduurzamen, is dit een goede ontwikkeling”, aldus Kwakernaak. “Met de bouw van deze nieuwe veerpont komen we uit op vier elektrische pontjes van de tien die we op dit moment exploiteren. Inmiddels zijn ook de nieuw te bouwen elektrische veren voor de verbindingen Batenburg-Demen en Ravenstein-Nifrik besteld. Daar zijn we als Uit®waarde bijzonder trots op.”

Negatieve invloed
De huidige veerpont, RheLie, werd in 2013 in de vaart genomen. Deze in 1952 gebouwde pont is verouderd en vaart op een dieselmotor. Die motor maakt dus gebruik van fossiele brandstof en zorgt voor een relatief hoge uitstoot van emissies. En dat heeft een negatieve invloed op de natuur en de leefomgeving. Een elektrische veerpont heeft een veel lagere uitstoot van emissies.

De níeuwe veerpont vaart op een elektrische motor en heeft zonnepanelen op het dak. De nieuwe veerpont is bovendien vrijwel geruisloos, zodat natuurbeleving voor fietsers en wandelaars wordt verhoogd.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie