De Tielse ondernemer Bart Bolkestein die in korte tijd een gebruiksvriendelijke coronalocator in elkaar heeft gezet. (Foto: archief N. Bolkestein)
De Tielse ondernemer Bart Bolkestein die in korte tijd een gebruiksvriendelijke coronalocator in elkaar heeft gezet. (Foto: archief N. Bolkestein)

De coronalocator voorziet in behoefte

Algemeen 127 keer gelezen

“Ik vind het een uitdaging om constant de eerste te zijn”

Arno voor de Poorte

Tielenaar Bart Bolkestein (51) is in het dagelijks leven ondernemer in de ICT. De gegevensstromen tijdens de coronacrisis prikkelden hem om mensen meer inzicht te bieden in alle info die iedereen steeds over zich heen krijgt uitgestort.

Tiel - Barts werk is het adviseren van bedrijven en organisaties in het goed op elkaar afstemmen van alles wat er zich achter de muren van een bedrijf afspeelt. Tijdens deze crisis heeft hij gebruikt gemaakt van zijn kennis van low code / no code tools; tools waarmee je zonder veel programmeren een online database kunt maken. “Voor deze site heb ik een tool gekozen waar ik snel een site mee kon bouwen en de die de vele cijfers mooi kan presenteren. Ik gebruik daar nu Knack voor.”

De stroom aan - soms tegenstrijdige - gegevens over de crisis motiveerde Bart om al zijn verworven expertise in te zetten in de vorm van een duidelijke website. “Ik ben me gaan verdiepen in de materie en vond dat veel informatie ongestructureerd naar buiten kwam”, vertelt Bart. “Veel mensen wilden daar veel meer helderheid in hebben. Ik ben ermee gaan spelen en met de website is die er gekomen.”

Openbaar

De Corona Locator Nederland website bevat o.a. een interactieve kaart, diverse statistieken en grafieken over het coronavirus (COVID-19) in Nederland. “Naast een openbaar deel is er ook een portal voor beheerders. De site is een voorbeeld van wat er mogelijk is met low code / no code tools. Deze site heb ik in eerste instantie niet bedoeld als openbare website. Na positieve opmerkingen heb ik hem openbaar gezet.” Dat is behoorlijk snel op een succes uitgelopen. “De site is begin maart gestart en had in die maand al meteen 110.000 bezoekers. Daar zitten veel terugkerende bezoekers tussen. In totaal heb ik sinds de site openbaar is zo’n 200.000 page views gehad.”

Doel

Voor Bart is het doel van de site tweeledig. Hij leert het product kenen en beheersen. En het is een voorbeeldsite voor bedrijven die dit soort dingen zelf willen kunnen. “Bovendien leeft er bij veel mensen een behoefte aan begrijpelijke cijfers. Deze site biedt dat.” Ver voor het RIVM had Bart al cijfers van het CBS. “Die heb ik met elkaar gecombineerd en daarmee de data op de site verrijkt.”

De tool is meegegroeid met de beschikbare data. Van individuele meldingen uit betrouwbare persbronnen tijdens de eerste week van de uitbraak, naar verwerking en verrijking van een gestructureerde RIVM tabel. Door die verrijking toonde de website diverse keren als eerste nieuwe inzichten, zoals: besmettingen per gemeente per km², per 10.000 inwoners, de beschikbaarheid van IC-bedden en uitsplitsingen naar leeftijdscategorie. “Ik vind het een uitdaging om constant als eerste de complete cijfers over de crisis te tonen. De lezers mogen daar zelf hun conclusies uit trekken.” Bart steekt er geregeld veel tijd in. Nieuwsgierigheid drijft hem. “Maar het is een mooi visiekaartje.”

bddataplan.nl/corona

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie