Afbeelding

Voorlopig laatste dag bij HubKwartier

Algemeen 57 keer gelezen

Op woensdag 30 juni was officieel de laatste dag van het HubKwartier in de ruimte van Lekkers aan de Lek op de Varkensmarkt. Eigenaresse van het café, Tessa Volkers, heeft afgelopen maanden in samenwerking met de projectleider van Hub Rivierenland, Cécile van den Boogaard, haar ruimte beschikbaar gesteld als inspiratie- en studieplek voor middelbare scholieren en studenten. Nu de versoepelingen weer gunstig zijn voor de horeca, pakt Lekkers aan de Lek het stokje terug. Maar niet voordat we een korte impressie geven van de laatste dag in de Hub.

Het ruikt overheerlijk in de ruimte. Vijf vmbo leerlingen van KWC-Culemborg maken vandaag de lunch klaar voor hun leerkrachten. Op het menu staat een Thaise kokossoep, twee verschillende quiches en salade met zomerfruit. Jacqueline Noordam, docent dienstverlening en producten van het KWC, is enthousiast: “Je merkt dat het echt een verschil maakt dat de leerlingen even uit de schoolbanken zijn en de werkvloer op gaan. Het werkelijk bij een bedrijf aan de slag kunnen, heeft meerwaarde.” De samenwerking is voor de school onderdeel van het keuzevak facilitaire dienst. De afgelopen vier weken kwamen kleine groepjes leerlingen op de woensdagochtenden de lunch voorbereiden voor de leerkrachten die vooraf hun bestelling doorgaven. Er konden maximaal 20 lunches worden besteld, en deze werden op de ochtend vers bereid en afgeleverd door de leerlingen. Zo ook op deze voorlopig laatste dag.

Werken met lokale producten

“De opdracht is om een bijzondere lunch te maken,” vertelt Tessa Volkers. “Ik vertel de scholieren over onze werkwijze met lokale producten. Grappig, want vandaag heb ik voor het eerst niet specifiek benoemd dat we ook met fairtrade producten werken, maar één van de leerlingen viel dat wel op en dus kwam het thema alsnog op tafel.” De jongeren werken in kleine groepen waardoor meer aandacht is voor de begeleiding. Hierdoor kunnen ze ook complexere recepten maken. “Deze keer zat er ook een veganistische bestelling bij van de sportdocent, waarvan de leerlingen bijna niet konden geloven dat juist hij geen biefstuk at,” vertelt ze lachend. Docente Jacqueline Noordam voegt eraan toe: “Door dit concept zijn we gaan nadenken over cateren op school. We kunnen dan veel meer laten zien wat we doen met het vmbo. Volgend schooljaar gaan we ook aan de slag met vitale levensstijl en hospitality, dus zo een programma hoeft zeker niet alleen bij het koken te blijven.”

Tessa Volkers: “We vinden het zo leuk om met jongeren te werken dat we in de toekomst deze combinatie verder gaan onderzoeken.”

Vanaf 1 juli is het café weer volledig Lekkers aan de Lek en kunnen de leerlingen en studenten zeker nog even terug om een terrasje te pakken. Hub Rivierenland gaat uiteraard door met boeiende projecten voor jongeren, als schakel tussen scholier en bedrijf, en zal ook verder regionaal uitbreiden. Volg de Hub op sociale media en via de digitale nieuwsbrief. Meer info en aanmeldingen: www.hubrivierenland.nl .

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie