Afscheid van drie generaties klanten

  •   keer gelezen

Kaashandelaar Kees Verduijn, bekend van de markt in Tiel en Geldermalsen, heeft het stokje na 39 jaar overgedragen aan zijn opvolgers. Op zijn laatste marktdag in Tiel, zaterdag 29 augustus, stonden klanten in een lange rij te wachten om persoonlijk afscheid te nemen.


“Die rij was vanochtend zo lang dat ze bijna voor de andere kaaskraam stonden, een eind verderop”, lacht Kees, terwijl hij her en der handen blijft schudden. “Ik sta hier nu 39 jaar en heb hier drie generaties klanten voorbij zien komen.” Aan de lange rij voor de kraam, de tafel vol afscheidscadeaus en de vele lachende gezichten te zien heeft hij een trouwe klantenkring opgebouwd. Een van de klanten van het eerste uur, Rob van Oosten, vertelt waarom hij telkens weer terugkeert naar de kraam van Cromwijk en Verduijn bij de Tielse Waterpoort.”Ergens anders kun je natuurlijk ook goede kaas kopen, maar hier is het altijd gezellig, er is tijd voor een praatje en een kop koffie. Mijn Tielse schoonouders waren hier al klant en zo ben ik hier lang geleden ook beland. Kennelijk is mijn enthousiasme overgeslagen, want vrienden uit Oostenrijk vragen me vaak om kaas voor hen mee te nemen. Die laat ik dan sealen, zodat het onderweg goed blijft.”

Ervaren opvolgers

De kaashandelaar heeft eerder deze week al afscheid genomen op de markten van Utrecht en Nunspeet. Op vrijdag staat hij altijd in Geldermalsen. “Officieel is dit dus mijn laatste werkdag maar mijn vrouw en ik blijven voorlopig nog een paar uur meedraaien in Geldermalsen. Anders wordt het team daar ineens te klein.” De verantwoordelijkheid draagt hij wel over aan zijn opvolgers, de twintigers Hendrik en Ronald. Ronald kwam afgelopen februari in dienst bij het kaasbedrijf. Hendrik werkt al zo’n anderhalf jaar met Kees samen en is net als zijn voorganger volwassen geworden tussen de kazen. Het boerenbedrijf waarop Hendrik is opgegroeid heeft een kaasmakerij waarvan de producten in de kraam van Verduijn worden verkocht. Kees: “Dat lijkt een beetje op de manier waarop ik er zelf in ben gerold. Mijn vader leverde kaas aan Piersma, die hier voorheen op de markt stond. In 1981, op mijn 18e, heb ik zijn kaashandel overgenomen.”

Vroeg pensioen

Begin dit jaar schakelde Kees al een tandje terug door twee dagen per week minder te gaan werken. Niet veel mensen gaan vervolgens op zijn leeftijd, 57, al met pensioen. Ook het feit dat hij na 39 jaar stopt, roept vragen op. Zeker omdat Kees nog zo fit en enthousiast oogt. Zijn verklaring voor het besluit om nu al te stoppen is eenvoudig. Met een knipoog legt hij uit: “Als ik wacht tot na 40 jaar, moet ik nog een groot feest gaan geven ook”. En dan, serieuzer: “Ik wil stoppen voordat het niet meer gaat. Ik kan nu nog van mijn vrije tijd genieten, lekker gaan fietsen, in de tuin werken of mijn kinderen helpen. En ik heb ook nog vier kleinkinderen. Dat ik goede opvolgers heb, maakte het wel makkelijker om de knoop door te hakken.”

Corien Remijn

Ik wil stoppen voordat het niet meer gaat

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten