<p>Jan Beijer</p>

Jan Beijer

(Foto: )

De buurtrekels

  •   keer gelezen

Weekblad Elsevier houdt al enige jaren ranglijstjes bij met de beste woongemeenten. Tiel doet het niet geweldig. We hebben in ons land 355 gemeenten; Tiel is nu op plaats 348 beland en bungelt zo’n beetje onderaan. Dat lijkt me overdreven. Ik hield vorige week een mini-enquête onder mijn vrienden en kennissen, die vaak uit het drukke westen naar Tiel zijn verhuisd.


Ze hebben het hier naar hun zin en zouden voor geen geld terug willen. Hoe kan Tiel dan zo’n belabberde waardering oplopen? Ik denk dat het te maken heeft met de onverzorgde aanblik van de stad. Het gezicht wil ook wat, hoor je vaak zeggen, en als je ziet hoe treurig de wijken onderhouden worden, kun je je wel iets bij die dikke onvoldoende voorstellen. Het is gewoon een slecht cijfer voor de Avri, die er maar niet in slaagt om er een lekker frisse en schone stad van te maken.

Tot ergernis van veel inwoners, zoals mijn buurman die met een bosmaaier het onkruid in de buurt zelf maar te lijf is gegaan. Ook Henneke Doeland kon het niet langer aanzien. Henneke Doeland? Ik zal u op weg helpen; dat is de zangeres Hanny. U weet wel, Hanny van de Rekels. Zij woont al een tijd in Tiel. Ik heb haar als ambtenaar van de burgerlijke stand ooit in het Tielse stadhuis in de echt verbonden.

De fotopers en de televisie hadden lucht gekregen van dit huwelijk, dat ‘s avonds werd uitgezonden in Hart van Nederland. Ik kwam ook nog in beeld. Met enthousiaste reacties van de kinderen tot gevolg. Pa, we hebben je op de televisie gezien! Hanny’s neus voor publiciteit werkt nog altijd prima.

Vorige week zag ik ze in de krant staan met een joekel van een snoeischaar in de hand. Was ze in dienst getreden bij de Avri? Nee, integendeel.

Ze kwam juist in actie tegen deze onderhoudsdienst, die haar wijk in de steek laat. “Dit is toch niet normaal”, zei ze, wijzend op de verwilderde troep die overal in de bosjes lag en die zelfs dwars door de straatstenen was gegroeid. Hanny en een clubje buurtgenoten konden het niet langer aanzien en waren zelf maar aan de slag gegaan met harken en schoffels.

Waarom ruimt de Avri de rotzooi niet op? “Kan een keer gebeuren. Een menselijke fout”, zei een woordvoerder in de krant.

Een menselijke fout? Het lijkt minister Grapperhaus wel. Hij kwam snikkend weg met dit excuus. De Avri zal er ook mee wegkomen. Burgers hebben geen alternatief. De aangesloten gemeenten ook niet.

Zo blijft de Avri een hoofdpijndossier waar we nooit vanaf zullen komen. Misschien had Hanny dat jaren geleden al in de gaten. Toen boekte zij succes met het nummer “Maar vanavond heb ik hoofdpijn”. Als je ziet hoe de plantsoentjes er uitzien krijg je de hele dag hoofdpijn.

Hanny’s voorgangster bij de Rekels, Corry Konings, bereikte de top van de hitparade met een nog toepasselijker lied, dat ik graag wil opdragen aan elke gemeente die zijn ziel en zaligheid aan de Avri heeft verkocht. Ook dat nummer zult u vast wel kennen: “Huilen is voor jou te laat.”

Jan Beijer

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)

spot op de betuwe

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten