Ervaring opdoen met waterstof en MRI-robot op opsporen en uitnemen weefsel

  •   keer gelezen

Regio - Met een mobiele pomp het gebruik van waterstof voor bedrijfsvoertuigen op eigen terrein uitproberen en het ontwikkelen van een combinatie-robot die uitzaaiingen opspoort en verdacht weefsel met behulp van een minimale ingreep uitneemt. Deze slimme en duurzame innovaties ontvangen samen ruim € 1,8 miljoen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de provincie Gelderland 


Mobiele waterstofpomp om in bedrijf uit te proberen

De partners in het project ‘H2-MilkRun’ de aanjager voor de waterstof economie’ ontwikkelen twee vrachtwagens die rijden op waterstof én daarbij gebruik maken van een mobiel waterstof tanksysteem. Het gaat om 2 vrachtauto’s in verschillende formaten. Bedrijven die gebruik maken van heftrucks, agrarische machines, schoonmaakwagens enz kunnen nu in de praktijk zelf uitproberen hoe waterstof werkt. De partners van het project H2-milkRun willen de mobiele waterstofpomp naar het bedrijf brengen (‘pomp komt naar je toe’). 

Bevalt het, dan kunnen de bedrijven vervolgens overgegaan tot aanschaf van een eigen waterstof tankstation of structurele inzet van het mobiele tanksysteem.Het consortium H2-MilkRun bestaat uit zeven partners Mobihy Gendringen, Duurzame Energie Consult (Apeldoorn), Veth Automotive (Duiven), Rijngas (Dinxperlo), Toyota Material Handling Nederland(Ede), WUR (Wageningen), GINAF Trucks Nederland (Veenendaal), en Universteit Twente (Enschede). Zij ontvangen een totaal subsidiebedrag van € 719.712. De totale kosten van het project bedragen € 1.452.682.

Verdacht weefsel vroegtijdig opsporen

De partners in het project MI-Robot ontwikkelen een MRI-robot, die verdacht weefsel opspoort en uitneemt. Er is een grote behoefte om de aanwezigheid van uitgezaaide ziekte te voorspellen en op te sporen zonder ingreep. Daarnaast is het erg belangrijk dat eventuele uitzaaiingen nauwkeurig worden uitgenomen, en vervolgens met minimale ingreep worden behandeld. De MI-Robot kan dit weefsel opsporen en uitnemen uit diep gelegen structuren en organen in het menselijk lichaam. Het gaat om twee technieken, die gecombineerd worden. Eén techniek richt zich op robot-gestuurde naaldgeleiding. De andere techniek richt zich op het opsporen van verdacht weefsel met behulp van een ultra-hoog veld MRI meta-scan die ook de stofwisseling in beeld brengt. De combinatie van deze twee innovaties is uniek en elkaar versterkend. De partners in het MI-ROBOT project zijn van plan twee productielijnen in Gelderland hiervoor op te zetten.Het consortium bestaat uit Tesla Dynamic Coils (Zaltbommel), Radboud UMC (Nijmegen) Soteria Medical (Arnhem). Zij ontvangen een totaal subsidiebedrag van € 1.196.485 De totale kosten van het project bedragen € 2.768.703.

OP Oost 2014-2020

In het EFRO- Programma OP Oost werken Gelderland en Overijssel samen met de EU aan structurele versterking van de economie in Oost Nederland. Bij het merendeel van de gesubsidieerde projecten werken twee of meer bedrijven en kennisinstellingen samen. Hierdoor ontstaan nieuwe producten, slimmere manieren van produceren en nieuwe verdienmodellen. En dat is goed voor de regionale economie.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten