Foto: Tiny Kolsters
Foto: Tiny Kolsters

Peter Schalken: 'Kampioen in alle klassen'

  •   keer gelezen   Sport

DUSSEN • De 32-jarige Dussenaar wil zijn loopbaan na zeventien jaar maar al te graag afsluiten met de eindwinst in de drie klassen waarin hij deelneemt. "Maar het belangrijkste is dat ik ga genieten van mijn laatste jaar als wegracer."


Schalken's afscheid als wedstrijdcoureur zat er naar eigen zeggen al een tijdje aan te komen. Als belangrijkste reden noemt hij de constante druk om sponsoren te strikken.

"Dat is elk jaar weer zo frustrerend, want je komt bijna ieder seizoen geld tekort omdat sponsoren bijvoorbeeld niet betalen. Het privégeld van mij en mijn ouders zit er al jaren in, want je hebt geen reserves. Dan moet je steeds weer alle zeilen bijzetten om door te kunnen gaan. Vooral daarom stop ik ermee."

Spek en bonen
Dat Schalken er na zeventien jaar mee stopt wil overigens zeker niet zeggen dat hij in zijn eerste en laatste seizoen voor FH-Racing voor 'spek en bonen' gaat meerijden. Integendeel; hij is gebrand op een succesvol seizoen met op zijn bomvolle programma wedstrijden om het Open Nederlands Kampioenschap (ONK), de BeneCup en het International Road Racing Championship (IRRC).

Ultieme doel
"Het ultieme doel is kampioen worden in alle drie die klassen", aldus de ambitieuze Schalken. Die doelstelling komt niet uit de lucht vallen, want in de voorbije jaren was de Dussenaar al dicht bij een kampioenschap. Tweemaal maakte een blessure een ruw einde aan zijn titelstrijd.

Twee jaar geleden liep de Superbike-coureur na een botsing met zijn eigen motor een herkenkneuzing op en ook vorig jaar zag hij zijn kansen op een kampioenschap door blessureleed vervliegen.

Schalken stond eerste in het klassement toen hij door een harde val tijdens de kwalificaties op de Nürburgring van zijn Suzuki-motor werd gelanceerd.

"Toen ik tot stilstand kwam voelde ik dat het een en ander niet goed zat. In eerste instantie zag ik dat mijn enkel niet helemaal recht stond. Ik bleef alleen ook veel last van mijn knie houden en toen ik overeind kwam zag ik een gapend gat in mijn knie. Ik keek zo onder mijn knieschijf, waar een stuk van was afgebroken." Weg eerste plaats en weg titelkansen.

Goede moed
Ondanks de desastreus verlopen afgelopen twee seizoenen start Schalken vol goede moed aan zijn laatste seizoen, te beginnen in het weekend van 9 april, op het circuit van het Franse Croix-en-Ternois.

"Ik ben fit, maar ik wil vooral genieten van de laatste keren op de circuits. En daarna? Dan ga ik meer tijd aan mijn aanstaande vrouw en mijn zoontjes schenken. De jongste, pas drie en een half, is helemaal gek van motorsport. Of hij een talentje is dat weet ik nog niet, het gaat erom dat hij het leuk vindt. Al zie ik hem natuurlijk toch het liefste in de motorsport. Dat is en blijft mijn passie."

Martin van Hemert

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten