Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena

Werkendamse ultraloper volbrengt Ronde van Texel

  •   561 keer gelezen   Sport

WERKENDAM • Ultraloper Patrick Verbeek uit Werkendam heeft zondag zijn eerste Ronde van Texel gelopen.

Deze ultraloop bestaat uit een 60 km en 120 km solo en 4x15 km estafette en wordt elke twee jaar gehouden. De wedstrijd staat bekend als een van de zwaarste ultralopen van Nederland. Het parcours bestaat onder andere uit 24 km strand, duinlandschap en dijken.

Verbeek liep de langste afstand, bestaande uit twee rondes van 60 km. Verbeek: "De start was om 04:35 uur, de eerste ronde loop je linksom het eiland en na het keerpunt op 60 km gaat de tweede ronde rechtsom, dus je hebt altijd een keer wind mee."

Tijdens de eerste ronde fietste zijn vrouw Ingrid Koops mee. "De verzorgingsposten gaan pas om 10:30 uur open, als de korte afstand (60 km) start. Gelukkig zorgde Ingrid dat ik onderweg de juiste voeding had." 

Vooral door het mulle zand was erg zwaar, vervolgt de Werkendammer. "Je moet je tempo hierop aanpassen, anders houd je het niet vol", vertelt Verbeek.

Supergelukkig
Na 70 km kreeg hij het zwaar. "In de Sluftervallei gaat het pad omhoog en naar beneden en had ik wind tegen, toen werd het best pittig. Na de vuurtoren kon ik terug naar het zuiden en kon ik me weer herpakken. De laatste 20 km is het aftellen. Bij elke verzorgingspost een beker cola en water pakken en dan gelijk weer door. Als je gaat wandelen kom je niet meer op gang, dus je moet blijven gaan. Ondanks dat het 20 graden was, kon ik blijven hardlopen tot aan de finish, daar stond Ingrid mij weer op te wachten. Ik wilde de 120 km binnen 13 uur lopen. Mijn eindtijd was 12 uur en 28 minuten, dus ik ben supergelukkig. Ik ben diep gegaan, maar dat hoort nu eenmaal bij zulke afstanden. Die pijn gaat wel weer over." 

Bij de 120 km gingen 37 deelnemers van start, elf van hen haalden de finish niet. 

Verbeek eindigde op een knappe veertiende plaats. De Belg Geert Ceuppens won de 120 km in een tijd van 09:50:15.

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK