Afbeelding

Forum voor Democratie ook grote winnaar in Altena

Algemeen 827 keer gelezen

ALTENA • Forum voor Democratie is sinds woensdag de derde partij van Altena. De nieuwkomer haalde tijdens de Provinciale Statenverkiezingen voor de provincie Brabant 14,49 procent van de stemmen binnen.

ChristenUnie-SGP werd de grootste partij van Altena met 26,28 procent, gevolgd door het CDA met 22,32 procent. VVD wist 9,30 procent van de kiezers in Altena achter zich te krijgen, de Partij voor de Vrijheid 6,82 procent en de Partij van de Arbeid en GroenLinks ieder ongeveer 3,5 procent (respectievelijk 3,56 en 3,33 procent). De SP deed het net iets beter met 4 procent, D66 blijft steken op 2,85 procent.

Lokaal Brabant, waar Woudrichemmer Martin van Dijk op de tweede positie stond, was goed voor 2,36 procent van de stemmen. De opkomst voor deze Provinciale Statenverkiezingen was in Altena bijna 57 procent.

Regionale politici
Hoewel het nog om een voorlopige uitslag gaat - donderdagmorgen hebben nog niet alle Brabantse gemeenten de stemmen geteld - lijkt het erop dat Woudrichemmer Renze Bergsma terugkeert als Statenlid voor het CDA, waar hij als nummer twee op de lijst stond. Zijn partij staat op acht zetels.

Ook lijsttrekker van ChristenUnie-SGP Hermen Vreugdenhil mag hopen dat hij in de Staten blijft. De Nieuwendijker mag, zoals het er nu naar uit ziet, de enige Brabantse zetel van ChristenUnie-SGP innemen.

Bart Verkade uit Woudrichem (op nummer 6 voor GroenLinks) en Martin van Dijk (op twee voor Lokaal Brabant) lijken op basis van deze eerste cijfers buiten de boot te vallen. GroenLinks heeft in de zetelverdeling nu vijf zetels (wél een winst van twee zetels) en Lokaal Brabant op één.

Wanneer de laatste Brabantse gemeenten donderdag precies verdergaan met het tellen van de stemmen is niet bekend. Vrijdag maakt het Centraal Stembureau de definitieve uitslag, inclusief voorkeursstemmen en restzetels, bekend.

Waterschap
Donderdag maakt Waterschap Rivierenland om 14:00 uur de voorlopige uitslag van de waterschapsverkiezingen, die ook woensdag werden gehouden, op lijstniveau bekend.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Eropuit met Koningsdag? Dit is er allemaal te doen in de gemeente Altena Nieuws 20 uur geleden
• Afbeelding ter illustratie.
Op zoek naar woning in Altena met groen energielabel? Kans om te slagen is best groot Nieuws gisteren
• Archieffoto van wethouder Hans Tanis die de eerste paal slaat voor woningen in nieuwbouwwijk Bronkhorst.
69 extra woningen in Andel: bouw laatste fase nieuwbouwproject Bronkhorst in 2025 Nieuws 24 apr, 17:25

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden