Afbeelding

Drongelense kinderboerderij stap dichterbij

Algemeen 270 keer gelezen

DRONGELEN • Nu het Aalburgse college heeft ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan voor de Tol 2-4 in Drongelen, is de komst van boerderij De Speeltol weer een stap dichterbij.

Om de plannen van de familie Van Raaij uit Wijk en Aalburg daadwerkelijk te kunnen realiseren is een gedeeltelijke bestemmingsplanwijziging nodig, van 'agrarisch' naar 'licht recreatief', zoals wethouder Pim Bouman het verwoordt. Het huidige bedrijf aan de Tol is al geruime tijd niet meer in gebruik als agrarisch bedrijf.

"De locatie Tol 2-4 is een vrijgekomen agrarisch blok en gezien de grootte van het perceel is het niet reëel om te verwachten dat er ook een boerderij terugkomt. In agrarische zin kun je hier niks mee en leeg laten staan is geen optie", aldus Bouman.

Kennismaken met de natuur
Daarom verleent de gemeente graag medewerking aan de komst van boerderij De Speeltol, een kinderboerderij met o.a. een natuurbelevingstuin en lichte horeca.

"Boerderij De Speeltol heeft als doelstelling kinderen op een spelende manier kennis te laten maken met de natuur. Daarnaast vervult De Speeltol een maatschappelijke doel door het gebied open te stellen als ontmoetingsplek en op de lange termijn voor mensen die hier vanuit verschillende zorgbehoeften een passende dagbesteding kunnen krijgen. De boerderij dient een huiskamer voor iedereen te zijn, waar ruimte geboden wordt om te kunnen leren, ontspannen en ontmoeten", zo staat in de plannen te lezen.

Bouman spreekt van een 'meerwaarde voor de omliggende dorpen'. "Bovendien past deze ontwikkeling goed binnen de tijdsgeest. Er gaan meer van deze kleine agrarische locaties vrijkomen, daar moeten nieuwe plannen voor bedacht worden. De Speeltol is een goed voorbeeld van het hergebruik van een agrarisch bouwvlak."

Het ontwerpbestemmingsplan ligt vanaf deze week zes weken ter inzage. De vaststelling van het bestemmingsplan zal in het voorjaar plaatsvinden, de exacte datum is afhankelijk van eventuele ingediende zienswijzen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Eropuit met Koningsdag? Dit is er allemaal te doen in de gemeente Altena Nieuws 15 uur geleden
• Afbeelding ter illustratie.
Op zoek naar woning in Altena met groen energielabel? Kans om te slagen is best groot Nieuws 19 uur geleden
• Archieffoto van wethouder Hans Tanis die de eerste paal slaat voor woningen in nieuwbouwwijk Bronkhorst.
69 extra woningen in Andel: bouw laatste fase nieuwbouwproject Bronkhorst in 2025 Nieuws 24 apr, 17:25

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden