Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena

Hannie Visser opnieuw gekozen voor Waterschap Rivierenland

  •   298 keer gelezen

WERKENDAM • Hannie Visser-Kieboom uit Werkendam is opnieuw gekozen voor het algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland.

Maandag is de definitieve uitslag bekend gemaakt. Haar partij CDA heeft de vier zetels uit de vorige periode behouden en is nu even groot als Water Natuurlijk, dat één zetel winst boekte.

Visser is tevreden met de verkiezingsuitslag. "We hebben het redelijk gedaan. Procentueel heeft het CDA ingeleverd, maar we hebben onze zetels kunnen behouden en dat is elders in Nederland wel anders."

Tweede periode
Het is de tweede periode voor de Werkendamse in het algemeen bestuur van het waterschap. Ze gaat zich de komende vier jaar bezig houden met biodiversiteit, klimaatverandering, de energietransitie - o.a. de energiefabriek in Sleeuwijk - en het probleem rondom de dijkverzwaring. Waterschap Rivierenland heeft namelijk geen geld om alle dijken in het gebied aan te pakken. "Dat zal moeten worden opgelost", stelt Visser. "En daarbij willen we de waterschapslasten voor de inwoners gelijk houden."

In 2020 moet in Altena een nieuw peilbesluit genomen worden. Het waterpeil verhogen of verlagen heeft gevolgen voor boeren of de natuur. "Daar zal denk ik ook wel discussie over zijn." Ook wordt in Altena gekeken naar waterberging om hoosbuien als in 2015 of lange droogte zoals in 2018 het hoofd te kunnen bieden. Al met al belangrijke onderwerpen, vindt Visser.

Ze merkte tijdens de campagne en aan de hogere verkiezingsopkomst al dat het waterschap toch wel leeft onder de kiezer. Ook kregen de verkiezingen meer aandacht van de media, zag ze. "Ik hoop dat al die journalisten de komende tijd die belangstelling kunnen vasthouden."

Geborgde zetels
Naast Hannie Visser-Kieboom maken ook Riet de Graaf-Groeneveld uit Nieuwendijk en Bas de Peuter de komende tijd deel uit van het waterschapsbestuur. Zij hebben een zogenoemde geborgde zetel en deden zodoende niet mee aan de verkiezingen vorige week woensdag. De Graaf heeft namens Ongebouwd en De Peuter namens Bedrijven zitting in het waterschap.

Visser is blij dat het aantal vrouwen in het waterschap is toegenomen. "Van vijf naar tien zetels, dat is toch een mooie stap."

Net als Water Natuurlijk mogen ook Partij voor de Dieren en 50plus een zetel bijschrijven ten opzichte van 2015. Deze partijen komen nu op twee zetels. AWPenLRR niet politiek, wel lokaal en ChristenUnie leveren in; voor PvdA en VVD verandert er niets.

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK