• Rieka Verbeek (midden) komt voor Progressief Altena in de gemeenteraad van Altena.
• Rieka Verbeek (midden) komt voor Progressief Altena in de gemeenteraad van Altena. Foto: Jan Noorlandt
ALTENA KIEST

Uitslag op kandidaatsniveau in Altena bekend

Algemeen 2.146 keer gelezen

WERKENDAM • Burgemeester Yves de Boer maakte eind van de middag op kandidaatsniveau de uitslag van de verkiezingen in de gemeente Altena bekend. Hele grote verrassingen laat die uitslag niet zien. CDA lijstduwer Renze Bergsma kan, ondanks zijn laatste plaats op de kieslijst, dankzij de vele voorkeursstemmen die op hem zijn uitgebracht toch rekenen op een raadszetel. Ook Hennie Schermers van de ChristenUnie kreeg zoveel voorkeursstemmen dat ze haar partij in de raad toch kan vertegenwoordigen. 

Na de verkiezingsavond op Fort Altena, gisterenavond, werden de uitgebrachte stemmen in Altena vandaag herteld in De Crosser in Werkendam. Ook na de hertelling blijft de zetelverdeling zoals die rond middernacht bekend werd gemaakt: acht zetels voor het CDA, zes zetels voor AltenaLokaal, vijf voor SGP, vier voor Progressief Altena, vier voor ChristenUnie, drie voor VVD en één voor Burgerstem Altena.

Voorkeursstemmen
Voor de meeste partijen geldt dat de kandidaten die de eerste plekken op de lijst innemen, ook in de raad zijn gekozen. Alleen voor ChristenUnie en CDA pakte dat net even wat anders uit. Hennie Schermers stond als zesde op de lijst van de ChristenUnie, maar eindigde na het tellen van de stemmen op de derde plaats. 

Renze Bergsma koos voor een plek als lijstduwer voor het CDA. Na het tellen van het stemmen heeft Bergsma, nu wethouder in de gemeente Woudrichem, genoeg stemmen voor een zevende positie. En met acht zetels voor de fractie van het CDA, zou Bergsma in principe dus een plaats in de nieuwe gemeenteraad in kunnen nemen.

Ook CDA'er Hanno van Baast, nummer 9 op de kieslijst, kreeg voldoende voorkeursstemmen voor een plekje in de raad.

Restzetels
Burgemeester Yves de Boer, verantwoordelijk voor de verkiezingen, meldde deze middag eveneens dat na de hertelling bleek dat er vijf restzetels te verdelen waren. Nieuwkomer Burgerstem Altena, die met één zetel in de raad komt, bleek dat plaatsje dankzij een restzetel te mogen bezetten. Pauline van den Tol-de Weert mocht overigens voor Burgerstem Altena de meeste stemmen op haar naam schrijven.

De overige restzetels werden verdeeld onder CDA, AltenaLokaal, Progressief Altena en VVD.

Overigens gaat het hier nog om voorlopige uitslagen. Vrijdagochtend zal de definitieve uitslag bekend worden gemaakt. Dan zijn alle uitslagen, ook per stembureau, terug te vinden op www.Altenakiest.nl.

Marjo van Andel

Eindredacteur Het Kontakt-Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Eropuit met Koningsdag? Dit is er allemaal te doen in de gemeente Altena Nieuws 20 uur geleden
• Afbeelding ter illustratie.
Op zoek naar woning in Altena met groen energielabel? Kans om te slagen is best groot Nieuws gisteren
• Archieffoto van wethouder Hans Tanis die de eerste paal slaat voor woningen in nieuwbouwwijk Bronkhorst.
69 extra woningen in Andel: bouw laatste fase nieuwbouwproject Bronkhorst in 2025 Nieuws 24 apr, 17:25

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden