Afbeelding
Foto: Hannie Visser-Kieboom

Uitluiden van Aalburg, Werkendam en Woudrichem gaat niet geruisloos voorbij

Algemeen 621 keer gelezen

WERKENDAM • Met het presenteren van de brochure van 'Altena Bruist' werd donderdag op het Werkendamse gemeentehuis het startsein gegeven voor het uitluiden van de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem.

De drie gemeenten doen dat de laatste maanden van 2018 niet geruisloos, maar met een mix aan evenementen met bewegen, cultuur en muziek. Met enige trots noemde burgemeester Fons Naterop de presentatie van de brochure een 'gedenkwaardig moment'. Een moment waarop enkele van de icoonprojecten, passend in de toekomstvisie van de nieuwe gemeente, daadwerkelijk uitgevoerd worden. Vooral het appèl op verbinden van de vele evenementen vond Naterop een mooie gedachte. In de brochure, die huis aan huis verspreid wordt, is alle informatie terug te vinden.

De echte aftrap van de evenementen is op 21 juni, de langste dag van het jaar. Dan gaat het toneelstuk 'Ruben van Altena' van De Stuiter in première in de historische stadshaven van Woudrichem. Op 30 juni kan Altena al bewegend worden verkend. Zo worden die dag drie hardlooproutes van elk 28,7 kilometer gelopen. De start is in de drie gemeentehuizen en de finish is op het drielandenpunt van Altena op de Hillsestraat 44a in Babyloniënbroek. De routes zijn uitgezet door Altena Road Runners. Altena Cycling Events stelde fietsroutes van 34 en 40 kilometer kriskras door Altena samen. Wandelsportvereniging Wandelvreugd stippelde drie wandelroutes uit vanaf het drielandenpunt in Babyloniënbroek, variërend van 6,5 tot 15,5 kilometer door Altena. In 'Broek' staat ook een tent in het veld, waar nog meer beweegactiviteiten worden gehouden.

Poëzie
Het beweegevenement op 30 juni is gekoppeld aan poëzie uit alle 21 dorpen van Altena. Bij aankomst van de hardlopers in de dorpen langs de routes wordt steeds een gedicht voorgedragen. De dichters zelf rijden langs de route in bussen, die vertrekken vanaf de drie gemeentehuizen. Ook hardlopers kunnen de bus in- en uitstappen.

Op 14 en 15 juli wordt de Slag om Altena gehouden bij de motte in Almkerk. Tijdens het middeleeuwse evenement gaan ridders de strijd aan om de belegering van Altena in 1393 na te spelen. De organisatie is in handen van de Heeren van Altena, die deze maand ook een scholenproject houden voor de groepen 6, 7 en 8 op de basisscholen in de regio. 

Muziek
Najaar 2018 staat in het teken van muziek met concerten van de Koninklijke Luchtmacht kapel op 1 november in sporthal de Jager te Giessen; op 16 november wordt de Messiah van Handel door kamerkoor Collegium Altena uitgevoerd in de Martinuskerk in Woudrichem.

Altena Brass en Jeugdfanfare Altena luiden het nieuwe jaar in met welkomstconcerten op 4 en 5 januari in 't Uivernest en de RK-kerk in Hank. Ina van de Mooren dat in opdracht van Jeugdfanfare Altena de componist Leon Vliex een nieuwe compositie voor Altena heeft geschreven; de naam van het stuk wil ze nog niet verklappen. Tijdens het concert van Altena Brass in de RK-kerk treedt ook een koor uit de Duitse stad Altena op. 

Hannie Visser-Kieboom

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Eropuit met Koningsdag? Dit is er allemaal te doen in de gemeente Altena Nieuws 17 uur geleden
• Afbeelding ter illustratie.
Op zoek naar woning in Altena met groen energielabel? Kans om te slagen is best groot Nieuws 20 uur geleden
• Archieffoto van wethouder Hans Tanis die de eerste paal slaat voor woningen in nieuwbouwwijk Bronkhorst.
69 extra woningen in Andel: bouw laatste fase nieuwbouwproject Bronkhorst in 2025 Nieuws 24 apr, 17:25

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden