Afbeelding

Virtus rekent zaterdag op 'de zesde man'

Sport 428 keer gelezen

WERKENDAM • Oude tijden moeten herleven zaterdag 28 april in sporthal De Crosser in Werkendam, als BC Virtus thuis tegen Orca’s uit Urk voor de ‘Final Four’ (de play-offs) speelt.

De Crosser moet dreunen op zijn grondvesten. “Wat ons betreft mogen er wel meer dan duizend toeschouwers komen. Dan maar een hoop noodtribunes erbij. Het moet weer een ouderwets Werkendams avondje basketbal worden. Zaterdag eerst naar de basketbal en daarna maar naar de kermis”, zeggen de broers Patrick en Martijn Both, twee van zeven echte Werkendammers in de ploeg, in koor.

De aanhang moet, zoals bij het voetbal de twaalfde man is, zaterdag in De Crosser ‘de zesde man’ zijn in de strijd om promotie naar de promotiedivisie. Ouderwetse avondjes zoals vroeger in de tijden van Super Cracks en Image Center dus. “Eerst naar de voetbal en dan gelijk naar De Crosser. Zo moet het in Werkendam weer worden.”

Basketbalkaart

BC Virtus is bezig Werkendam weer stevig op de basketbalkaart te zetten. Als het overwint in het tweeluik tegen de basketballers uit Urk, staat het sportief op het hoogste niveau. De eredivisie, het betaalde gebeuren in basketballand, dan wel buiten beschouwing gelaten. “Maar de eredivisie komt voor ons niet zo makkelijk meer terug. Dat heeft allemaal met geld te maken. Dat moet je kopen”, weten de broers Both.

Orca’s Urk is best een gerenommeerde opponent. Maar bang zijn ze er in Werkendam niet van. Vrijdag 27 april is eerst de uitwedstrijd in Urk (aanvang 20.00 uur) en een dag later speelt Virtus thuis in De Crosser (aanvang 19.00 uur).

Kans

“Tegen elke tegenstander heb je kans”, begint coach Dekkers het antwoord op de vraag hoe groot de kansen op de eindwinst zijn. “Ik ken het team van Urk nog aardig goed toen ik Tilburg nog trainde. We hebben zeker kans. We hebben spelers met de goede leeftijd. We trainen fanatiek hard. We zullen onze snelheid en felheid in de strijd gooien.”

Patrick (25) heeft nog geen bepaalde verwachting van het duel. “Ik laat het op me af komen. Ik bekijk het wel”, klinkt het een beetje laconiek. “Als wij hard werken, dan pakken we Urk”, is broer Martijn (21) optimistisch. Patrick en Martijn rekenen op de steun van het publiek. “Als het publiek er achter gaat staan, komt het erbij ons uit.”

Onder de bezielende leiding van trainer-coach Edwin Dekkers plaatste Virtus zich onlangs als de nummer één in de eerste divisie (poule B) voor de play-offs. Als Virtus er weer in slaagt om te promoveren is dat voor de vierde keer in successie. Een huzarenstukje dus.

Geheim

Wat is toch het geheim van het Werkendams succes ? Edwin Dekkers denkt het te weten, ondanks dat hij pas aan zijn eerste seizoen in De Crosser bezig. “De mentaliteit. We hebben het afgelopen jaar echt niet met kop en schouder boven de rest uitgestoken. Maar we konden altijd op het laatst nog even dat extra stapje zetten. We hadden ook wat meer close-wedstrijden. Er voor blijven gaan. De snelheid en de felheid zijn onze wapens. ”

BC Virtus lijkt er dus een soort Duitse mentaliteit op na te houden. Tot de laatste snik en je hebt pas na de laatste toon van de klok verloren. “We zijn inderdaad heel fanatiek”, vult Patrick Both aan. 

 “Maar we hebben dit seizoen wel voor het eerst weer eens een keer verloren. Dat kwam niet veel meer voor”, onderstreept Martijn Both nog even dat ze niet onverslaanbaar zijn. “Maar als we dertig punten achter staan, gaan we er nog steeds voor”, vervolgt Martijn. “Het is een hartstikke leuk team."

Energie

Als trainer wil je ook iets terug krijgen voor de energie die je er steekt. "En dat krijg ik”, stelt coach Dekkers. De Waalwijker is op de twee trainingsavonden en rondom de wedstrijd bloedfanatiek. “Ja, verschrikkelijk. Hij steekt ons wel aan”, roemen Patrick en Martijn hun coach.

BC Virtus heeft door de successen aantrekkingskracht. “Er zijn nogal wat spelers van buitenaf die bij ons willen komen spelen. Dat geeft aan dat het hier bij ons leuk is”, legt Dekkers uit. “Het is ook een prachtige vereniging. Als je ziet wat er allemaal door de vrijwilligers rondom wedstrijden op touw wordt gezet. Petje af.”

De Werkendamse basketbalclub is er trots op dat het grootste deel van het team voornamelijk uit eigen (Werkendamse) jongens bestaat. “Twee komen er uit Woudrichem. We moedigen de basketballers uit het Land van Heusden en Altena aan om bij ons te spelen. Het mag best regionaal getint zijn, maar meer ook niet”, stellen Patrick en Martijn.

Leuker

“Het moet voor het Werkendams publiek toch ook fantastisch zijn om naar eigen jongens te kijken. Toch anders dan bij de voetbal. Daar staan de Werkendammers naar louter mannen van buitenaf te kijken die voor het geld spelen. Het moet voor een Werkendammer toch bij ons leuker zijn of niet?”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Eropuit met Koningsdag? Dit is er allemaal te doen in de gemeente Altena Nieuws 17 uur geleden
• Afbeelding ter illustratie.
Op zoek naar woning in Altena met groen energielabel? Kans om te slagen is best groot Nieuws 21 uur geleden
• Archieffoto van wethouder Hans Tanis die de eerste paal slaat voor woningen in nieuwbouwwijk Bronkhorst.
69 extra woningen in Andel: bouw laatste fase nieuwbouwproject Bronkhorst in 2025 Nieuws 24 apr, 17:25

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden