• Stichting Hop van Altena is op zoek naar locaties voor een hophof.
• Stichting Hop van Altena is op zoek naar locaties voor een hophof. Foto: Aangeleverd

Stichting Hop van Altena zoekt locaties voor historische hophovens

Algemeen 474 keer gelezen

ALTENA • Stichting Hop van Altena is opnieuw op zoek naar locaties waar historische hophoven kunnen worden aangelegd en onderhouden. Hop van Altena heeft als doel de middeleeuwse hopteelt in Altena, als vergeten immaterieel erfgoed, weer zichtbaar te maken in het landschap.

Eeuwenlang hebben de hoge hopstaken in- en rond de 21 kernen van Altena het cultuurlandschap gedomineerd. Ook de hopteelt zelf behoort tot het historisch DNA van de streek. De stichting helpt de eigenaar/initiatiefnemers aan materiaal en hopplanten als blijkt dat er voldoende anderen zijn, bijvoorbeeld omwonenden, die mee willen helpen met het onderhouden van zo’n hophof. 

Formule
De formule van het Hophoven-project is dat als de hophoven voldoende hop produceren, zij de daarvan gebrouwen bier zelf kunnen gaan verkopen. De opbrengst hiervan zal worden gebruikt voor het onderhouden van de hophoven. Als er nog geld overblijft, zal het worden besteed aan activiteiten ten behoeve van de lokale gemeenschap, zoals het organiseren van een hopoogstfeest.

Hopeiland van Nederland
Naast buurten en wijken melden zich ook ook steeds meer toeristische ondernemingen aan. Stichting Hop van Altena is hard bezig om het eiland van Altena als hét hopeiland van Nederland te positioneren. Door het sterk opkomend biertoerisme blijken steeds meer mensen bereid te zijn om de hop in Altena te komen plukken.

Kernen
De stichting zoekt met name locaties in de kernen Uitwijk, Veen, Waardhuizen, Werkendam en in de Biesbosch, maar andere locaties zijn ook welkom. Geïnteresseerden die willen deelnemen aan het project of meer informatie willen hebben, kunnen contact opnemen met de stichting via info@hopvanaltena.nl, of via 06-53206099.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

• Ginus Groeneveld (r) bij de HartenBus.
De HartenBus bestaat een jaar en is van grote waarde: 'Dankzij de bus kan ik hier komen' Nieuws 23 feb, 17:01
Afbeelding
Interviewoproep: mocht jij in het huurhuis blijven wonen na het overlijden van je ouders? Nieuws 23 feb, 15:17
• Het hoofdveld van Kozakken Boys werd deze zomer nog vervangen.
Buitensportclubs weten waar ze aan toe zijn: Altena gaat sportvelden aanpakken Nieuws 23 feb, 15:04