Afbeelding
foto: Marjo van Andel

Jolanda van Helden: 'Mantelzorgers zijn voor mij helden'

Algemeen 561 keer gelezen

WIJK EN AALBURG • Uit een onderzoek van Mezzo is gebleken dat mantelzorgers drie uur per week bezig zijn met regel- en uitzoekwerk. "Dat is zonde: die tijd zouden ze beter kunnen besteden aan het zorgen voor hun naaste."

Jolanda van Helden uit Wijk en Aalburg kan daarbij helpen. Zij is mantelzorgmakelaar en neemt het regel- en uitzoekwerk uit handen van de mantelzorger. "Alles wat een mantelzorger op zijn of haar bordje krijgt, behalve het 'zorgen', kan ik overnemen: het aanvragen van een indicatie, uitzoeken bij welk loket men moet zijn, het regelen van de juiste zorg. Deze taken kunnen complex en tijdrovend zijn. Mantelzorgers hebben wel wat anders aan hun hoofd."

Helden Support
Begin dit jaar is Jolanda van start gegaan met haar bedrijf 'Helden Support'. Een naam die mooi aansluit bij haar achternaam, maar dat niet alleen: "Mantelzorgers zijn voor mij helden." En die helden wil Jolanda met liefde en plezier ondersteunen. "Toen ik een artikel las van een mantelzorgmakelaar wist ik meteen dat ik dat wilde gaan doen. Ik heb de post-HBO opleiding tot mantelzorgmakelaar gevolgd. Tijdens de opleiding werd ik nog enthousiaster. Ik heb me aangesloten bij de beroepsvereniging en ben begin 2016 voor mezelf begonnen. Daar heb ik heb nog geen seconde spijt van."

Wanneer een mantelzorger bij Jolanda aanklopt, bekijken zij samen wat er geregeld moet worden en wat prioriteit heeft. "Bijvoorbeeld op financieel gebied. Waar heeft iemand recht op? Ook bespreken we bijvoorbeeld of er in het sociale netwerk mogelijkheden zijn om de mantelzorger te ontlasten of dat er mogelijkheden zijn voor dagbesteding. Maar ook vraag ik of de mantelzorgtaak bij de werkgever bekend is. Want ook dat kan soms helpen. Veel mensen weten overigens niet eens dat ze mantelzorger zijn, ze doen het er gewoon bij."

Jolanda merkt dat steeds meer zorgverzekeraars en werkgevers bereid zijn de kosten van de mantelzorgmakelaar te vergoeden. "Een mantelzorger is onmisbaar. Voor degene die zorg nodig heeft, maar ook voor de maatschappij. Als de mantelzorger wegvalt kost dat de samenleving veel meer aan onder andere professionele zorg. Belangrijk dus om die mantelzorger overeind te houden."

Overigens wijst Jolanda erop dat iedere gemeente verplicht is om, gratis, onafhankelijke cliëntondersteuning aan te bieden tijdens bijvoorbeeld het keukentafelgesprek. Sinds kort mag Jolanda die taak invullen voor de gemeente Aalburg. Een eerste afspraak bij 'Helden Support', 06-28966807, is gratis en verplicht tot niets.

http://www.heldensupport.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie