• De situatie aan de Minkeloos in Noordeloos.
• De situatie aan de Minkeloos in Noordeloos. Foto: Geurt Mouthaan

College Giessenlanden neemt afstand van beweringen oud-wethouder

6 dec, 08:00 Algemeen 2.181 keer gelezen

GIESSENLANDEN • In een uitgebreide brief heeft het gemeentebestuur van Giessenlanden stelling genomen tegen de beweringen van oud-wethouder Teus van Houwelingen.

Van Houwelingen heeft een rechtszaak lopen tegen zijn buurman aan de Minkeloos in Noordeloos, die bezig is met het bouwen van een timmerwerkplaats. Van Houwelingen is van mening dat de bouwvoorschriften niet nageleefd worden en dat het gemeentebestuur onvoldoende optreedt tegen de overtredingen en daardoor als het ware partij gekozen heeft voor zijn buurman.

Over de beweringen ten aanzien van de gang van zaken rondom het verzoek om stilleggen van de bouw, de schorsing van de vergunning door de rechtbank en de mogelijkheid van strafrechtelijke opvolging heeft de gemeente extern, juridisch advies ingewonnen. "Dit advies hebben wij ingewonnen om onze onafhankelijkheid als bestuursorgaan aan te tonen", redeneert het gemeentebestuur in haar brief, die inclusief een uitgebreid feitenrelaas en het juridisch rapport, 28 kantjes A4 telt.

Het gemeentebestuur is van mening dat er een zorgvuldige procedure gevolgd is bij de vergunningaanvraag van de buren van Van Houwelingen. Er is contact geweest, maar omdat Van Houwelingen pertinent tegen het bouwplan was, had verder overleg geen zin, meldt het gemeentebestuur in haar brief.

Ook in het vervolg van de procedure heeft de gemeente Van Houwelingen en de overige buren op de hoogte gehouden. Van Houwelingen beklaagde zich over het feit dat dit niet gebeurd was.

Voor wat betreft het verzoek van Van Houwelingen over de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) geeft het gemeentebestuur Van Houwelingen gelijk dat de communicatie en de afstemming met de OZHZ niet goed gegaan was. De ontvangstbevestiging van het verzoek was niet tijdig, volgens het gemeentelijk protocol, verzonden.

Van een illegale showroom op het terrein van de buren, is volgens het gemeentebestuur geen sprake.

Het gemeentebestuur meent zich met deze brief voldoende te hebben verantwoord richting met name de gemeenteraad van Giessenlanden en wacht de uitspraak van de rechtszaak af.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie