• Sonja Hoogakker wil zich inzetten voor uniek sporten.
• Sonja Hoogakker wil zich inzetten voor uniek sporten. Foto: Elly van Kuilenburg

Op sportieve missie in West Betuwe: sporten moet voor iedereen mogelijk zijn

Nieuws 1.094 keer gelezen

DEIL • Sonja Hoogakker was vroeger topsportster op hoog niveau. Door een ongeluk liep ze hersenletsel op en kwam ze in een rolstoel terecht. Nu ziet ze het als haar missie om het voor iedereen mogelijk te maken om te sporten. Jong, oud én met fysieke beperkingen. 

Tijdens het interview is Hoogakker bezig met een ‘beweegmiddag’. Namens de werkgroep ‘Omzien naar elkaar’ organiseert ze een keer in de paar maanden een middag bewegen voor ouderen uit Deil en omgeving. 

Het liefst zou ze dit iedere week zo uitgebreid doen, maar daar heeft ze meer mankracht en deelnemers voor nodig. Ook geeft ze tweewekelijks een half uurtje beweegles aan ouderen tijdens de soos. 

Hersenletsel
Het begeleiden van de ouderen kost Hoogakker veel energie. Ze heeft na het organiseren van een beweegmiddag drie dagen nodig om haar energie weer op peil te krijgen. Maar dat heeft ze er graag voor over. Vroeger heeft Hoogakker op hoog niveau gezwommen, maar door een ongeluk liep ze hersenletsel op.

“Ik ben uitgegleden in de sneeuw en kwam met mijn hoofd op de stoeprand terecht. Door het hersenletsel dat ik opliep, kon ik helemaal niets meer. Ik heb jaren moeten revalideren. Deze gebeurtenis heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben. Nu kan ik mij meer inzetten voor anderen.” 

“Ik ben heel blij dat de werkgroep ‘Omzien naar elkaar’ mij gevraagd heeft om te helpen bij de begeleiding van ouderen om te bewegen.”

Sporten levert zoveel op. Je lijf wordt er sterker van, je blijft fitter en je ontmoet andere mensen

Mensen met fysieke beperking
Naast ouderen zou ze ook heel graag mensen met een fysieke beperking aan het sporten krijgen. Hoogakker zou graag een vorm van sport opzetten, maar daar heeft ze deelnemers voor nodig. En vanwege de privacywet zijn deze mensen lastig te vinden.

Ze roept iedereen met een fysieke beperking én interesse in sporten op om contact op te nemen met het Platform Toegankelijk West Betuwe via de mail: toegankelijkwestbetuwe@gmail.com

Wanneer er geïnteresseerden zijn, kan met elkaar worden gekeken wat er mogelijk is. Sporten is erg belangrijk, vindt Hoogakker. “Mensen die veel alleen thuis zijn kunnen er even uit. Sporten levert zoveel op. Je lijf wordt er sterker van, je blijft fitter en je ontmoet andere mensen.”

Sportgemeente van het jaar 2025
Ook de gemeente West Betuwe vindt sporten belangrijk. De gemeente West Betuwe heeft het voornemen om sportgemeente van het jaar 2025 worden.

Wethouder Wil Kosterman: “Sport en bewegen is ontzettend goed voor de gezondheid, zowel lichamelijk en geestelijk áls sociaal. Het houdt je fit en het is een bindmiddel om elkaar te ontmoeten. Daarom stimuleren we alle inwoners - ook met een beperking - om meer te bewegen. Dat is onze ambitie en die ligt in lijn met sportgemeente.” 

“Voor inwoners met een beperking bieden we Uniek Sporten, een website waar vraag en aanbod voor sporten met een beperking samenkomt. Ook kunnen inwoners terecht bij de buurtsportcoach van Welzijn West Betuwe. Zij hebben een uitgebreid netwerk en signaleren vraag.” 

“En we startten een samenwerking met Gelderse Sport Federatie om te kijken waar we op het gebied van inclusie kunnen verbeteren. Ik roep inwoners op om met ideeën te komen voor meer beweging. We stimuleren en faciliteren graag initiatieven waar we kunnen.”


Meer lezen?

https://www.hetkontakt.nl/westbetuwe/nieuws/379579/stinzenwandeling-op-landgoed-waardenburg-neerijnen
https://www.hetkontakt.nl/westbetuwe/zakelijk/379792/radarstation-in-herwijnen-voldoet-in-toekomst-aan-geluidsnorm
https://www.hetkontakt.nl/westbetuwe/nieuws/379611/lto-pleit-voor-ashoogte-van-30-meter-voor-kleine-windturbines

Elly van Kuilenburg

Elly van Kuilenburg schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en incidenteel ook voor de andere Betuwse titels van Het Kontakt

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden