• Iedereen kan een mooie Vrijheidsrok- of overhemd maken.
• Iedereen kan een mooie Vrijheidsrok- of overhemd maken. Foto: J.C. van Tuil

Vrijheidsrokken in de kerk van Heesselt: wie maakt de mooiste rok?

Nieuws Fotoseries 688 keer gelezen

HEESSELT • In Heesselt staan vrijdag 5 april de naaimachines klaar. Stichting Kerk Heesselt wil ter gelegenheid van bevrijdingsdag een tentoonstelling geven over ‘Vrijheidsrokken’. 

Mamma Mies

Verzetsstrijder Mies Boissevain-Van Gennep alias Mammie Mies verloor veel in de Tweede Wereldoorlog. Haar man stierf in het kamp, twee zonen werden gefusilleerd en zelf zat ze vrouwenkamp Ravensbrück. Het is een wonder dat juist zij op het idee kwam om na de oorlog een vrolijke ‘Vrijheidsrok’ te maken. 

Stichting Kerk Heesselt zal er op 5 mei een aantal tentoonstellen. Niemand had wat na de oorlog, maar door lapjes te gebruiken kon iedereen zo’n vrolijke rok maken. Massaal naaiden vrouwen lapjes op oude rokken of zetten ze als patchwork aan elkaar. Deze bijzondere ‘Vrijheidsrokken’ wil de stichting Kerk Heesselt graag in ere herstellen.

Vrijheidsrok of -overhemd

Op vrijdag 5 april staan er in Heesselt naaimachines klaar, er zijn lapjes, een patroon en werkbeschrijving. Iedereen die wil kan meedoen. Het is ook mogelijk om eigen lapjes mee te nemen of een oude rok of overhemd. Alles om een vrolijke Vrijheidsrok of Vrijheidsoverhemd te maken.

Tentoonstelling op 5 mei

Een maand later, op 5 mei, hangt het Heesseltse kerkje vol met kunst en ook met kleurige ‘Vrijheidsrokken’. Er is één echt pronkstuk: een authentiek exemplaar uit 1948 gemaakt door de Plattelandsvrouwen van Ophemert en Zennewijnen. Ook deden er vrouwen mee uit Opijnen, Varik, Heesselt en Avezaath. En zelfs uit Dronrijp en Wilnis. 

De data dat ze eraan werkten hebben ze op de rok geborduurd. Het Regionaal Archief Rivierenland heeft hem al die jaren bewaard. 

Meedoen?

Komt dat allemaal zien op 5 mei. En doe vooral ook mee. Wat zou Mammie Mies blij verrast zijn geweest met alle mooie rokken die we op 5 mei in Heesselt hopen te zien.

Datum en locatie voor het maken van de rokken: Vrijdag 5 april, Gerestraat 17 in Heesselt, van 10:00 - 12:30 uur. Van tevoren aanmelden is fijn. Dit kan bij Betsy van Wijk - betsyvanwijk@gmail.com. Voor koffie, thee en lekkers wordt gezorgd.

Elly van Kuilenburg

Elly van Kuilenburg schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en incidenteel ook voor de andere Betuwse titels van Het Kontakt

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden