• De wieken zijn het meeste werk.
• De wieken zijn het meeste werk. Foto: Aangeleverd

De Ophemertse molen nabouwen op schaal: de wieken zijn het meeste werk

Nieuws Fotoseries 1.058 keer gelezen

OPHEMERT • Vlak bij de kerk in Ophemert staat een mooie nagemaakte molen in de tuin van Chiel van Kuilenburg en zijn partner. De molen trekt veel bekijks. Maar er komt er nog een molen bij. Chiel is druk bezig om de ‘oude’ molen van Ophemert na te maken. 

Waterwindmolen 

“De waterwindmolen die we nu aan de Peperstraat hebben staan trekt veel bekijks.” De molen is in 1969 gebouwd door zijn broer die destijds 17 jaar was. “De molen vergt wel onderhoud. Na zoveel jaar is er geen 10% meer van het originele materiaal over. Maar ik houd de molen goed bij en repareer wat nodig is.” 

Ophemertse molen verdwenen

Voordat Chiel met pensioen ging was hij al van plan om zelf ook ooit een molen op schaal te bouwen. Nu is hij druk bezig om dit plan uit te voeren. Hij maakt de ‘oude’ molen uit Ophemert na op schaal 1:10. Deze molen is in 1430 gebouwd en 1918 verdwenen. De reden hiervoor is onbekend. “Waarschijnlijk vanwege een dijkverzwaring/ophoging”, denkt Chiel. 

Het schijnt dat er achter op de nok ook een leeuw heeft gezeten

De leeuw op de molen

De maten van deze molen heeft Chiel gevonden via de website van een inwoner uit Zennewijnen. “Ik ga nog een keer bij hem langs om meer te vragen over de details van de molen. Het schijnt dat er achter op de nok ook een leeuw heeft gezeten. 

Waarom juist een leeuw? Bij het kasteel in Ophemert staan ook leeuwen en de baron had het pachtrecht. Heeft dat er iets mee te maken?” Bij de nagemaakte molen wil Chiel ook een bordje met de historie plaatsen.

Al 200 uur bezig

Chiel is inmiddels al 200 uur bezig met het maken van de molen (exclusief het tekenwerk). Afgelopen winter heeft hij een cursus technisch tekenen met AutoCAD gedaan, om deze molen exact na te kunnen maken op schaal 1:10. Vroeger heeft hij ook een werkbouwkundige opleiding gevolgd en veel geklust met zijn vader en broer. 

Het maken van de wieken is heel veel werk

“Het maken van de wieken is heel veel werk. “ De opstelplaats staat inmiddels al wel klaar in de tuin. Deze nieuwe molen maakt hij van trespa en hardhout. Daardoor zou de molen langer in goede staat moeten blijven. Al vraag het wel om onderhoud. “Elke vijf jaar zal ik de molens moeten schilderen.” 

Toekomst

Ook denkt Chiel na over de toekomst. “Wie gaat er na ons voor deze molens zorgen. Ze moeten toch bijgehouden worden.”

Elly van Kuilenburg

Elly van Kuilenburg schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en incidenteel ook voor de andere Betuwse titels van Het Kontakt

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden