• De SMART-L radar in Wier (Friesland).
• De SMART-L radar in Wier (Friesland). Foto: Ministerie van Defensie
Ingezonden mededeling

Radarstation in Herwijnen voldoet in toekomst aan geluidsnormen

Zakelijk 531 keer gelezen

HERWIJNEN • Het militair radarstation in Herwijnen wordt uitgevoerd met een nieuwe aandrijving en koepel en voldoet daarmee aan geluidsnormen. Dit is vergelijkbaar met de SMART-L radar in Wier (Friesland), die per 1 maart weer in gang werd gezet. 

Daarmee zet Defensie een belangrijke stap om de bewaking van het luchtruim te garanderen. Dat meldt staatssecretaris Christophe van der Maat in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanpassingen aangebracht

Het radarstation in Wier produceerde te veel geluid en voldeed niet aan de norm in de avond en in de nacht. Door de situatie in Oekraïne en de Russische dreiging was de radar in Wier sinds maart 2022 dag en nacht operationeel. Het afgelopen halfjaar zijn de aanpassingen aangebracht; de radar was in die periode buiten gebruik.

Een Deployable Air Defence Radar (DADR) van de NAVO verving sinds oktober vorig jaar het radarstation in Wier om het luchtruim boven Noord Nederland te bewaken. Deze DADR verhuist nu naar Nieuw Milligen om de dekking boven Zuid-Nederland over te nemen van een verouderde radar, de Medium Power Radar.

Raketten detecteren

De SMART-L-systemen kunnen vijandelijke vliegtuigen en raketten op grote afstand detecteren. Defensie maakt gebruik van een aantal tijdelijke maatregelen om de radardekking in Nederland te waarborgen.

De bewaking van het luchtruim wordt naar verwachting begin 2027 volledig overgenomen door SMART-L radars. Dan is de bouw van de installatie in Herwijnen voltooid. Het radarstation in Herwijnen wordt direct uitgevoerd met de nieuwe aandrijving en koepel, zoals ook in Wier nu is gerealiseerd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden