• LTO heeft gemeente gevraagd een ashoogte van 30 meter aan te houden.
• LTO heeft gemeente gevraagd een ashoogte van 30 meter aan te houden. Foto: ter illustratie

LTO pleit voor ashoogte van 30 meter voor kleine windturbines

Nieuws 671 keer gelezen

WEST BETUWE • Landbouworganisatie LTO heeft schriftelijk haar standpunt over de kleine windturbines medegedeeld aan de gemeente West Betuwe. Zij pleiten voor een as-hoogte van dertig meter. Volgens hen is dat nodig om de investering in windmolens lonend te maken. 

Energietransitie
“Landbouw staat voor een grote opgave om CO2 neutraal te worden”, schreef LTO aan de Gemeente West Betuwe, “door beperkte netcapaciteit wordt de energietransitie nu beperkt. Er zijn op de bedrijven mogelijkheden om energie op te wekken via zonnepanelen.”

Combinatie met zonnepannelen
“Maar dat brengt onbalans met zich mee op het elektriciteitsnetwerk vanwege een te grote opwek tijdens zonnige dagen en een tekort op donkere dagen en in de nacht. Doormiddel van kleine windmolens in combinatie met zonnepanelen en opslag-accu’s is deze onbalans veel kleiner.”

Lagere windsnelheid
“De vraag naar energie zal toenemen als ook de omslag naar elektrisch rijden wordt gemaakt voor tractoren, transport en oogstmachines. Vanwege de geografische ligging van de gemeente West Betuwe hebben wij een lagere windsnelheid dan de kustprovincies. Dit maakt het noodzakelijk een windmolen te kunnen plaatsen met voldoende Rotoroppervlakte. Vandaar de vraag om 30 meter ashoogte.”

Geen verdienmodel
“Het lonend maken van de windmolen is geen verdienmodel zoals vaak wordt gesuggereerd, het is praktisch niet mogelijk stroom terug te leveren via het netwerk. Met betrekking tot het landschap zijn wij van mening dat het rapport van Buge Hagema voldoende omschrijft wat er moet gebeuren om de Windmolens in te passen in het landschap.”

Opgaan in de leefomgeving
 Wij zijn agrariërs en wonen in het gebied waar de molens komen, wij willen dat deze zo goed mogelijk opgaan in onze leefomgeving en minimale impact hebben op ons leefgenot.

Wij vragen de gemeente bij de provincie Gelderland aan te kaarten het beleid met betrekking tot windmolens binnen de Hollandse waterlinie te nuanceren naar grote én kleine windmolens.”

Elly van Kuilenburg

Elly van Kuilenburg schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en incidenteel ook voor de andere Betuwse titels van Het Kontakt

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden