• Door de stad zijn 10 van dit soort borden geplaatst waarvan deze op het Bleekveld bij de gracht.
• Door de stad zijn 10 van dit soort borden geplaatst waarvan deze op het Bleekveld bij de gracht. Foto: Jan Bouwhuis

Vernieuwde Bordenroute ‘Met pen en penseel door Tiel’ verbindt erfgoed en binnenstad

Nieuws 524 keer gelezen

TIEL • De historische binnenstad van Tiel heeft er een bijzondere attractie bij: de vernieuwde bordenroute ‘Met pen en penseel door Tiel’. Deze route, een initiatief van de Vereniging Oudheidkamer voor Tiel en Omstreken, brengt ons terug in de tijd en laat ons de stad zien door de ogen van kunstenaars uit het verleden.

In 2021 vierde de Oudheidkamer haar 120-jarig bestaan. Ter ere van dit jubileum publiceerden Peter Schipper, Emile Smit en Wim Veerman het boek ‘Met pen en penseel door Tiel’. Dit boek bevatte 43 historische afbeeldingen, voorzien van toelichtingen en ondersteunende foto’s van Jan Bouwhuis. Tijdens het onderzoek voor dit boek ontstond het idee om reproducties van deze afbeeldingen op de exacte locaties te plaatsen waar de kunstenaars hun inspiratie vonden. Zo kunnen we ons een levendige voorstelling maken van hoe die plekken er vroeger uitzagen.

De tien geselecteerde afbeeldingen zijn nu te bewonderen op stevige borden verspreid door het stadscentrum. De Vereniging Oudheidkamer heeft nauw samengewerkt met de gemeente om deze route een meer formele status te geven. De borden zijn opnieuw vormgegeven door Sylvia Teunissen, met een frisse rode rand die de rijke geschiedenis van Tiel benadrukt. Op de borden staan de volledige teksten, zodat wandelaars direct het verhaal achter elke afbeelding kunnen ontdekken.

Heden en verleden verbonden

Deze permanente bordenroute is een waardevolle toevoeging aan het erfgoedbeleid. Het verbindt het verleden met het heden en nodigt inwoners en bezoekers uit om de prachtige binnenstad van Tiel op een unieke manier te verkennen. Het is een eerbetoon aan de kunstenaars die de stad hebben vastgelegd en een uitnodiging om te genieten van de schoonheid en geschiedenis die Tiel te bieden heeft.

Toegankelijk erfgoed

Wethouder Carla Kreuk is verheugd: “De Vereniging Oudheidkamer voor Tiel en Omstreken is volop actief om het erfgoed in onze stad bereikbaar en toegankelijk mogelijk te houden. Ik denk aan het oppimpen van de afvalcontainers in de stad door ze te wrappen. De bezoekers van onze mooie stad waarderen de inzet van de vereniging. Maar ook onze eigen inwoners zijn zeer te spreken over de borden. De houten borden stonden drie jaar in de stad en er is er geen een vernield, getagd of beklad. Kortom een stad om trots op te zijn, een vereniging om te koesteren. Ik ben dan ook hartstikke blij met deze mooie borden en hoop dat veel bezoekers gebruik maken van de route om zo weer iets meer van ons verleden te genieten.”

Op woensdag 17 april is de vernieuwde route officieel geopend.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden