• Zaterdag was de pitchdag voor de Appeltjes van Oranje.
• Zaterdag was de pitchdag voor de Appeltjes van Oranje. Foto: Oranje Fonds - Patrick van Katwijk

Vlindertuin genomineerd voor Appeltjes van Oranje 2023

Nieuws 1.297 keer gelezen

TIEL • De genomineerden voor de Appeltjes van Oranje 2023 zijn bekend. Zaterdag, tijdens een spannende pitchdag, wisten tien organisaties een nominatie in de wacht te slepen. Onder de genomineerden is Vlindertuin de Zindering, Stichting Tiel Centrum XL.

De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt door het Oranje Fonds aan uitzonderlijke sociale initiatieven die ertoe doen voor mensen in onze samenleving. Begin oktober worden de winnaars bekendgemaakt op Paleis Noordeinde. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, én 25.000 euro. Zij krijgen de prijs uit handen van Koningin Máxima.

De overige negen genomineerde initiatieven zijn: Wijkcentrum de Geus - Hilversum; Inloophuis de Bron - Zaandam; Gehurterbij - Son; Ontmoetingswerkplaats de Jojo, Repair Café Teylingen - Sassenheim; Vadercentrum Adam Stichting Haagse Vaders - Den Haag; Assen Bloeit - Assen; Stichting IK WIL - Eindhoven; Thuis in West - Rotterdam; Fundashon Ser’i Otrabanda - Curaçao.

Ruim 40.000 stemmen
Tot en met 10 juni kon het publiek stemmen op de 31 Nederlandse en 7 Caribische kanshebbers. Ruim 40.000 mensen hebben hun stem uitgebracht. Het project dat de meeste stemmen kreeg in de stemronde, Thuis in West uit Rotterdam, kreeg direct een plek bij de tien finalisten. Het aantal stemmen dat de overige kanshebbers hebben behaald, heeft mede bepaald welke projecten zaterdag officieel genomineerd zijn voor de prijzen.

Niet alleen de stemuitslag telde mee. De projecten moesten een pitch houden voor een jury, bestaande uit medewerkers en bestuursleden van het Oranje Fonds en experts Mellouki Cadat, projectleider/onderzoeker bij Movisie en KIS en Simone Aumaj, beleidsmedewerker inclusie bij de directie Samenleven van ministerie SZW. Zaterdag werd zowel in Nederland als op Curaçao een pitchdag gehouden voor de kanshebbers.

Bruggenbouwers in de Buurt
Het thema van de Appeltjes van Oranje is dit jaar Bruggenbouwers in de Buurt. Dat betekent dat de prijzen dit jaar gaan naar initiatieven voor en door buurtbewoners, die contact en verbinding stimuleren tussen buren die elkaar niet vanzelfsprekend ontmoeten. Het Oranje Fonds heeft dit thema gekozen voor de uitreiking van 2023, omdat deze initiatieven onmisbaar zijn voor onze samenleving. Zij doen ertoe. En, maatschappelijke ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat dit soort projecten nog belangrijker zijn geworden.

Steeds diverser
Zo staat verbondenheid tussen buurtgenoten onder druk door de individualisering en vergrijzing. Ook zijn buurten steeds diverser geworden, waardoor achtergronden, leeftijden en leefstijlen steeds meer uiteenlopen. Tegelijkertijd is er veel bezuinigd op ontmoetingsplekken en manieren om te bouwen aan onze samenleving.

Terwijl verbondenheid tussen mensen cruciaal is voor het realiseren van een betrokken samenleving, waarin buurtbewoners omkijken naar elkaar en naar hun buurt. Sociale relaties in buurten zijn een vangnet voor iedereen die dat nodig heeft. En ze vormen een belangrijke basis voor de aanpak en preventie van problemen als eenzaamheid, armoede en tegenstellingen tussen mensen.

Oranje Fonds
Het Oranje Fonds vindt dat iedereen ertoe doet. Het fonds wil dat niemand er alleen voor staat en iedereen mee kan doen in onze samenleving. Daarom versterkt en verbindt het organisaties en vrijwilligers die bijdragen aan een verbonden samenleving. Dit doet het Oranje Fonds dankzij steun van onder andere de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, onze Vrienden en diverse andere partners.
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden