• Foto ter illustratie.
• Foto ter illustratie. Foto: 123RF.com
update

Aanhoudingen in Tiel na schietincident op Oliemolenwal

Nieuws 1.712 keer gelezen

TIEL • Het is rond Koningsdag in Tiel op sommige locaties onrustig en zelfs levensgevaarlijk geweest. Burgemeester Frank van der Meijden meldt dat er onder meer een schietincident was, waarbij drie personen betrokken waren. Het incident vond in de nacht van vrijdag op zaterdag plaats op de Oliemolenwal, waar vanuit een auto werd geschoten. 

Agenten zagen de auto na de schietpartij op de Brugstraat rijden. Op de Oliemolenwal werden hulzen aangetroffen. Vervolgens startte de politie een BTGV, een benaderingstechniek voor mogelijk vuurwapengevaarlijke verdachten. Hierdoor kan de politie veilig werken en de situatie onder controle houden. Verdachten kunnen op die manier één voor één worden aangehouden en de kans op letsel is kleiner. 

Vuurwapen gevonden

Naar aanleiding van de schietpartij zijn een man van 24 jaar en twee vrouwen van 23 jaar opgepakt. In de auto van de verdachten werd een vuurwapen gevonden. Het drietal is aangehouden voor verhoor. Het gevonden vuurwapen zal door de forensische opsporing worden onderzocht.

Het onderzoek naar de toedracht van het schieten loopt nog.

Elders in Tiel waren ‘s avonds ontploffingen, soms hele zware, van vuurwerk te horen. Bovendien heeft iemand met een mes gedreigd. Deze persoon is ook opgepakt.

Overlast van buitenslapers

Daarnaast was er volgens Van der Meijden overlast van wat hij buitenslapers noemt. Deze mensen zorgden onder meer bij de Action en het nabijgelegen Shell pompstation voor overlast, door buiten ‘een feestje’ te vieren.

Drank en harddrugs

Rond een pand in de Sint Agnietentraat in het centrum van Tiel was een dag vóór Koningsdag sprake van woonoverlast in de vorm van kabaal, mede door het gebruik van drank en harddrugs. 

Er was niet alleen op de zolder van het pand sprake van overlast, maar ook op straat. Agenten kwamen in actie en beukten de deur van de woning in. Daarna was het een minuut of vijf redelijk stil, maar korte tijd later begon de herrie opnieuw.

Wet Victoria

Van der Meijden zegt dat de overlast niet wordt geaccepteerd. “De huisbaas moet orde op zaken stellen. En ik zal ook niet schromen om de Wet Victoria in te zetten”, aldus de burgemeester, die - áls hij deze wet inzet - goed beslagen ten ijs zal moeten komen. Elders heeft hij al eerder met succes een beroep op deze wet gedaan. 

Samenleving beschermen

Wet Victoria is artikel 174a van de Gemeentewet. Deze wet geeft de burgemeester de bevoegdheid om overlast tegen te gaan door een woning te sluiten. “Je moet de samenleving beschermen tegen dit soort lui”, aldus Van der Meijden.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden