• Jessica Benjamins aan het werk voor kunst- en cultuurroute Buren Bijzonder.
• Jessica Benjamins aan het werk voor kunst- en cultuurroute Buren Bijzonder. Foto: Monique Scuric

‘Ik sjouw met kilo’s klei’

Nieuws 710 keer gelezen

Ommeren • Kunstenares Jessica Benjamins komt oorspronkelijk uit Amerongen, sinds oktober woont en werkt ze in het dorpje Ommeren. Ze werkt voornamelijk met klei. 

“Klei is een bijzonder materiaal dat met je mee beweegt. Maar je moet wel volgens bepaalde voorwaarden werken anders kan het breken. Het liefst maak ik groot werk. Ik sjouw kilo’s klei naar binnen. Nu ben ik volop bezig voor de expositie van Buren Bijzonder. Het is veel werk om weer een nieuwe collectie op te bouwen.”

Jessica Benjamins heeft geen kunstopleiding gevolgd, maar heeft veel praktijkervaring opgedaan in haar dagelijkse werk. Daar heeft ze nooit spijt van gehad. 

“Mijn goede vriendin Lia Pieters zei tegen mij ‘doe het niet’. Tijdens een opleiding word je gevormd. Ik ben nu compleet vrij in mijn werk en denken. Ik leer tijdens het werken en ook door de contacten die ik heb met andere kunstenaars, zoals Lia Pieters en Nicolaas van Os. Inmiddels doe ik het werk al 22 jaar. 

‘Goet en Bloed’

In Amerongen heb ik voor Stichting Kunst in Amerongen en voor het Kasteel Amerongen gewerkt. Op dit moment staat er daar een expositie van mij ‘Goet en Bloed’. Het is een kinderproject met vuurvogels. Ook op schoolpleinen staan beelden van mij. 

In Amerongen gaf ik ook regelmatig een creatieve workshop op scholen. Ieder kind zou een kleiwerk moeten kunnen maken. Men onderschat wat kunst met de bewustwording van een kind doet. Als kinderen snappen hoe belangrijk een zelf gemaakt kunstwerk is, dan worden er misschien ook minder kunstwerken beklad of omgegooid.”

Mensen rennen te hard

Jessica: “Kunst zegt iets over mijzelf. Wie ik ben en wat ik doe. Ik ben als mens snel tevreden. De wereld zit soms ingewikkeld in elkaar, er gebeurt momenteel heel veel. Mensen zijn veel met elkaar bezig en vinden overal iets van. Dan denk ik, doe maar gewoon. Wees lief voor elkaar. Houd het eenvoudig. Geen toeters en bellen, maar terugkeren naar jezelf.” 

“Dat zou voor veel mensen een oplossing zijn. Om echt te voelen. Mensen rennen te hard. Dat doe ik zelf niet. Hard werken is voor mij belangrijk maar rennen niet. Ik ben heel organisch in mijn werk en leven. Meebewegen met wat zich voordoet.” 

“Ik ben erg positief ingesteld en heb er veel vertrouwen in dat dingen vanzelf wel op je pad komen. Wel vind ik het belangrijk om aan mijn zichtbaarheid te werken. Het is voor mij belangrijk om mensen te ontmoeten.”

Inspiratiebron 

Jessica: “Ik ben een groot fan van architect Antoni Gaudí, maar ook de dagelijkse dingen vormen voor mij een inspiratiebron. Ik heb een antroposofische visie op het leven en wil graag meer leren over mijzelf. Het geluk zit in de kleine dingen, in de eenvoud ervan. In de kunst is in die eenvoud ook verdieping te vinden als je maar blijft kijken.”

“Een thema in mijn kunst is dat we allen één zijn. Ik wil met mijn werk iedereen het leven laten bekijken met vreugde en lichtheid. Een glimlach op iemands gezicht toveren. Zoals mijn beeld van dieren aan een tafel. Het is een gezellig tafereel waar je lang naar kunt kijken. Steeds ontdek je weer nieuwe dingen.” 

“Het grote beeld tijdens mijn expositie heeft het thema ‘allen één’. Een volwassen hoofd raakt van het beeld in de war. Wat voor dier stelt het voor? Het is alles in één.”

“Mensen reageren verschillend op mijn werk, maar meestal zijn ze wel enthousiast. Het moet ook je smaak zijn. Maar een negatieve reactie doet niets af aan wat ik gemaakt heb en wie ik ben. Het leukst vind ik als een kind mijn werk beoordeeld. Een kind zegt gewoon wat het denkt zonder naar woorden te zoeken.”  

Buren Bijzonder

Jessica Benjamins is één van de deelnemers aan de kunst- en cultuurroute Buren Bijzonder dat georganiseerd wordt in het weekend van 2 tot en met 4 juni. Kunstenaars openen hun deuren voor bezoekers. 

Jessica: “Dit jaar doe ik voor het eerst mee. Mijn expositie houd ik in mijn tuin op de Dokter Guepinlaan 14 in Ommeren samen met nog drie exposanten: Ingrid Lubbers (steen en keramiek), Lia Pieters (urnen) en Manuela van den Bos (keramische beelden).” 

“Tijdens de expositie wil ik graag zichtbaar zijn voor de mensen. Ze kunnen mij ontmoeten door mijn kunst. Ik kijk er erg naar uit.”

Delen is belangrijk in het leven van Jessica. Daarom stelt ze haar atelier open voor anderen. “Op dinsdag en donderdagochtend van 10.00-12.30 uur en donderdagavond van 19.00-21.30 uur heb ik een inloopatelier. Mensen kunnen dan hier komen werken tegen een vergoeding. Ze kunnen in mijn atelier ook afbakken en glazuren. Het is heel gezellig om dat met elkaar te doen.”

“Ook is het mogelijk om een workshop te volgen met een groep. Scholen zijn ook altijd welkom in mijn atelier.” Meer informatie: https://jessicabenjamins.nl/ of bel 06 41 821 613. Voor meer informatie over de kunst- en cultuurroute in Buren: www.burenbijzonder.nl.

Elly van Kuilenburg

Elly van Kuilenburg

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie