• De hoogwerker van de brandweer brengt bewoonster naar boven vanwege kapotte lift.
• De hoogwerker van de brandweer brengt bewoonster naar boven vanwege kapotte lift. Foto: Aangeleverd

Een tweede lift is hard nodig in appartementencomplex aan de Perserij

Algemeen 745 keer gelezen

TIEL • In het appartementencomplex de Batouwe aan de Perserij in Tiel is de lift met enige regelmaat buiten werking. Voor de oudere bewoners, voornamelijk 70-plussers, en de rolstoelgebruikers van de Fokuswoningen is dit erg lastig. Een tweede lift is er namelijk niet. 

Met de brandweer omhoog

Op vrijdag 3 maart was de lift buiten werking. Antoinet van Herpen: “Op mijn verjaardag ging ik met mijn schoonzus met mijn elektrische rolstoel naar de Jumbo. Toen ik terug kwam deed de lift het niet meer. Mijn schoonzus heeft op de alarmknop gedrukt en kreeg de Centrale aan de lijn. Toen ze het probleem heeft uitgelegd werd ze doorverbonden met de brandweer. Zowel de monteurs van de lift als de brandweer kwamen.” 

Maar twee uur later was het probleem nog niet opgelost en moest de brandweer de hoogwerker laten komen om haar omhoog te tillen naar de derde verdieping van het complex. “Tijdens het wachten waren de brandweermannen erg geduldig en ze hadden ook kleedjes voor mij gehaald. Twee uur beneden in een hal zitten wachten was namelijk erg koud.”

Meneer van Doorn kwam ook terug van het boodschappen doen. “Ik kwam aanlopen met mijn rollator. Er stonden twee monteurs en de brandweer bij de lift. Ik dacht, dat is ook wat. Hoe moet ik nu boven komen? Gelukkig heeft een mevrouw mijn boodschappen boven gebracht. Maar zelf moest ik ook nog naar boven.” 

“De monteurs vertelden ons laconiek; we komen maandag terug. En daar sta je dan, zonder lift. Ik loop slecht en ik ben snel buiten adem. Toch ben ik met de trap naar boven gegaan. Elke keer een paar treden en dan weer even op adem komen. Toen ik bovenaan was moest ik mij aan de reling vasthouden.” Een week later stond de lift opnieuw een dag stil, deze keer was de lift binnen een dag gerepareerd.

Rolstoelgebruikers en ouderen

Het afgelopen half jaar is de lift een aantal keer stuk geweest. In september was hij drie weken buiten dienst en ook in maart was hij twee maal kapot. Ondanks dat het niet om een wekelijkse frequentie gaat is de nood hoog. De bewoners van het appartementencomplex aan de Perserij zijn volledig afhankelijk van de enige lift die het complex heeft. En vaak zijn ze ook nog slecht te been. 

Het appartementencomplex in Tiel heeft namelijk twaalf Fokuswoningen voor rolstoelgebruikers. De woningen worden gehuurd van de woningcorporatie Thius en Fokus verleent ADL-assistentie op afroep. De rest van de woningen zijn voornamelijk verhuurd aan mensen op leeftijd. 

Mevrouw van Rhijn woont ook in het complex. “De mensen hier zijn grotendeels over de zeventig jaar. En er zijn zeker twaalf rolstoelgebruikers. Eén lift is daarom veel te weinig, vooral wanneer deze buiten gebruik is.”

Een ADL-assistent, die de mensen in de Fokuswoningen helpt met hun fysieke beperkingen vertelt: “In de dertien jaar dat ik hier werk is de lift vaak stuk. Het laatste jaar helemaal. Voor mijn cliënten met een rolstoel is dit erg lastig.” Een bewoonster die ook in de bewonerscommissie zit verteld: “Ik maak mij er zelf niet zo druk om. Er zijn erger dingen in het leven.” 

Volgens haar doet Thius er voldoende aan om naar oplossingen te zoeken. Maar dat er soms iets mis gaat ziet zij ook. “Vorig jaar september was de lift drie weken stuk, omdat er door de oorlog in Oekraïne kennelijk een onderdeel niet geleverd kon worden. Er waren veel misverstanden met het bedrijf dat de lift zou repareren. Daarna is het bedrijf Skylift in touw genomen. Zij hadden de lift binnen een dag gerepareerd.” 

Dat er iets moet gebeuren is deze bewoonster ook duidelijk. “De lift is twintig jaar oud en er wordt intensief gebruik van gemaakt. Het is lastig dat er geen tweede lift bij is. Naar mijn mening moet de lift nodig gereviseerd worden. Er zou bijvoorbeeld een stevigere deur in kunnen of de liftdeuren zouden langer op mogen blijven staan. Als je één keer goed investeert in het verbeteren van de lift heb je op lange termijn minder kosten.” 

“Ik geloof dat de woningbouw welwillend is om tot een oplossing te komen. Ze spreken erover om de lift in het najaar te reviseren, maar van mij mag dat eerder gebeuren. Ook is de hal beneden erg krap om te rijden. De deur gaat ook naar de verkeerde kant open. Ik zou voor een schuifdeur in plaats van de huidige draaideur kiezen. Hoe dan ook, ik ga er hard voor pleiten dat men snel wat gaat doen.”

Reactie van Thius

Manager Vastgoed John van der Staak van Thius reageert als volgt op de meldingen. “We betreuren de gang van zaken rondom de liftstoringen in de Perserij. Helaas hebben we dit niet geheel in eigen hand. In 2022 heeft de lift verscheiden malen stilgestaan wegens storing. Deze storingen werden deels veroorzaakt door schade aan de deurpanelen en deurposten.” 

“Dit soort schades worden veroorzaakt door een aanrijding van een rolstoel of scootmobiel. De ruimte rond de toegang tot de lift is er beperkt, zodat er in het geval van gebruik door meerdere rolstoelen of scootmobielen een grotere kans is op schade aan de lift. Het bedrijf dat het onderhoud voor deze lift verzorgde, functioneerde echter niet goed.” 

“Daarom hebben wij daar in het najaar van 2022 afscheid van genomen. Sinds het nieuwe onderhoudsbedrijf daar alles heeft overgenomen heeft de lift eind 2022 nog eenmaal stilgestaan vanwege technische problemen. Dat heeft ertoe geleid dat we een reeks onderdelen gaan laten vervangen.”

Overleg met bewonerscommissie

Afgelopen week heeft de bewonerscommissie overleg gehad met woningcorporatie Thius. Hieruit is het besluit naar voren gekomen dat men de lift gaat reviseren. Dit houdt in dat de lift gemoderniseerd gaat worden op bepaalde onderdelen. Men heeft inmiddels al een offerte liggen bij een bedrijf. Als die wordt goedgekeurd dan wordt het reviseren van de lift zo snel mogelijk in gang gezet. 

De bewoners van het complex zullen tijdig per brief geïnformeerd worden over de gang van zaken. Mogelijk is de lift dan, hopelijk voor het laatst, opnieuw tijdelijk buiten werking. Of er ooit een tweede lift bij gaat komen is maar de vraag.

Elly van Kuilenburg

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie