Deposit won in 2019 de Parel van de Betuwe.
Deposit won in 2019 de Parel van de Betuwe. Foto: Jasper Geelen

Popcompetitie Parel van de Betuwe is terug

Algemeen 165 keer gelezen

REGIO • Twee jaar was het stil, maar nu is de popcompetitie Parel van de Betuwe terug. Op 25 maart 2022 is in de Gelderlandfabriek in Culemborg de kick-off van de 31ste editie. Regionale bands kunnen zich uiterlijk 14 februari 2022 aanmelden voor deelname.

De organisatie is op zoek naar beginnende bands, acts en singer-songwriters uit de Betuwe in . Welk muziekgenre maakt niets uit; rock, metal, punk, indie, folk, soul, reggae, blues, hiphop... De Parel van de Betuwe is niet alleen een bandwedstrijd, maar ook de ultieme gelegenheid om met professionele geluidsapparatuur op een podium te spelen, voor echt publiek. Daarnaast is het dé manier om te leren. Van elkaar en van de jury, bestaande uit professionals uit de muziekwereld die de deelnemers van positieve feedback voorzien.

Gouden Koffer
En natuurlijk is er iets winnen. De Parelwinnaar en de nummers twee en drie worden passend beloond. Daarnaast is er de publieksprijs. Ook de ‘Gouden Koffer’ ligt weer op een winnaar te wachten. Alle deelnemende bands krijgen namelijk de opdracht een cover van een beroemde artiest te spelen. De Parel-organisatie wijst de winnaar van de Gouden Koffer aan.

Sinds 1990
De eerste editie van deze regionale popcompetitie, toen nog Grote Prijs van de Betuwe, was in 1990. Er waren elf deelnemers en de Tielse band Urf, Rund en Rukvet No. 7 won de finale in Buren, waar het allemaal was bedacht. Het jaar erop werd de naam gewijzigd in Parel van de Betuwe en speelden twintig bands. En zo ging het jarenlang door. Het aantal deelnemers varieerde sterk, maar telkens waren er genoeg voor wéér een Parel-editie. De laatste keer dat om deze prestigieuze trofee wordt gestreden was in 2019. In Zinder in Tiel, lange tijd Parelstad, ging Deposit als dertigste winnaar in de boeken. De afgelopen drie decennia deden tussen de drie- en vierhonderd bands mee.

Hoofdkwartier
De Gelderlandfabriek in Culemborg is voortaan het hoofdkwartier van de Stichting Parel van de Betuwe. Het is niet alleen een fraaie popzaal, maar De Gelderlandfabriek ligt ook gunstig, pal naast het station en met vlakbij gratis parkeergelegenheid. Hier is op 25 maart 2022 de kick-off en op 8 april is het vervolg. Wat daarna gebeurt hangt af van het aantal inschrijvingen en wordt kort na 14 februari bekendgemaakt.

Aanmelden: via de website www.parelvandebetuwe.nl

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie