Louis was er, dankzij de moderne techniek, tóch een beetje bij; op z'n Van Gaals natuurlijk.
Louis was er, dankzij de moderne techniek, tóch een beetje bij; op z'n Van Gaals natuurlijk. Foto: Rob Zantinge

Van Gaal tóch een beetje bij presentatie Tiels vrijwilligersboek

Algemeen 618 keer gelezen

TIEL • Bijna zeventig verhalen schreef Marjon de Lange over evenzoveel vrijwilligers die ze interviewde voor ‘Doe jezelf een plezier!’ Dit boek van Mozaïek Welzijn werd, na een lange voorbereiding én hard werken, donderdagmiddag in de Agnietenhof gepresenteerd. De komst van Louis van Gaal had een geweldige publiciteitsstunt moeten worden, maar een ongelukje van de bondscoach gooide roet in het eten. Tóch was hij er een beetje bij.

“Vier of vijf interviews heeft Mozaïek zelf gedaan, de rest van de verhalen - bijna zeventig - is door mij geschreven”, vertelt Marjon de Lange desgevraagd. “We wilden allerlei soorten vrijwilligerswerk aan bod laten komen.” De schrijfster wilde eerst zeker weten dat het boek er echt zou komen, voordat zij met het interviewen van vrijwilligers en het opschrijven ervan zou beginnen. De uiteindelijke tijd om de interviews uit te werken was dan ook aanzienlijk beperkt. 

Huzarenstukje
“Alle verhalen zijn in een paar maanden tijd geschreven”, aldus De Lange. “Ik ben in juli begonnen en heb ze ergens eind augustus of september afgemaakt. Dat was wel even een huzarenstukje, want vanwege Corona had ik ook een kind thuis van school.” ‘Doe jezelf een plezier!’ zorgde voor een goed gevulde kleine zaal van de schouwburg. Desondanks waren er wat lege stoelen, omdat een aantal persvertegenwoordigers te elfder ure had afgezegd. Tsja, als Van Gaal niet komt...
Desondanks was de bondscoach, die het voorwoord voor het boek schreef, donderdag níet te missen. Via Zoom en een reusachtig scherm blikte hij de zaal in en had hij een goed verhaal: “Als mens heb je altijd een stukje compassie in je. Iedereen vindt het leuk om een ander mens te helpen”, zei Van Gaal. En ook: “Zónder vrijwilligers bestaat Nederland niet.”

Oók wat doen
Het boek beoogt onder andere meer vrijwilligers aan te trekken. En volgens Van Gaal moet dat wel lukken. “Door het te lezen ga je denken: ik kan óók wat doen! En dan is het ‘t beste om iets te gaan doen wat het beste bij je past. Je moet het gaan doen en dan zie je hoe leuk het is.”
De bondscoach, zelf betrokken bij onder meer Spieren voor Spieren, sloot af met: “Ik dank iedereen in de zaal die vrijwilliger is. En ik hoop dat jullie veel vrijwilligers werven.”

Gloedvol betoog
Minstens zo inspirerend was het optreden van Will van Rhee, bekend van ‘Vrienden van Suriname’. Hij hield een gloedvol betoog voor het vrijwilligerswerk in Tiel.

Rob Zantinge

Rob Zantinge

Redacteur

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app