Ook in het najaar en de winter organiseert Kasper Heineke belevingstochten in de uiterwaarden van de Waal (privé foto).
Ook in het najaar en de winter organiseert Kasper Heineke belevingstochten in de uiterwaarden van de Waal (privé foto). Foto: privébezit Heineke

Kaspadre houdt de jeugd in beweging

Algemeen 66 keer gelezen

Tien jaar geleden begon Kasper Heineke, ook wel bekend als Kaspadre, met jeugdactiviteiten in de uiterwaarden bij Ophemert. Zijn initiatief, genaamd “Aarden in de Uiterwaarden” bleek een schot in de roos en groeit nog steeds. Hoe krijgt Heineke kinderen achter hun schermen vandaan?

Corien Remijn

Tiel - “Welk kind vindt het nou niet leuk om te gaan varen, jutten of een vuurtje te stoken?”, relativeert hij eerst zijn succes. Maar er blijken meer factoren een rol te spelen. “Weet je, humor is ook belangrijk. Stel dat ik iets wil vertellen over de stekelige kaardebol, dan laat ik even zien dat je je rug ermee kunt krabben. Dan zijn ze er met hun aandacht meteen bij.” Dat Heineke een rasechte verteller is en regelmatig zijn gitaar erbij pakt, draagt ongetwijfeld ook bij aan het enthousiasme van de deelnemers. En enthousiast zijn ze, zo blijkt uit het YouTube-filmpje dat hij liet maken ter ere van het tienjarige bestaan van het project. We zien kinderen die energiek door de uiterwaarden banjeren, in bomen klimmen en tosti’s bakken op open vuur. Heineke kijkt rustig toe. Later legt hij uit: “We hebben weinig regels. Het is echt niet erg als een kind een keer nat wordt, valt of zijn vingers brandt. Ik verwacht wél dat ze elkaar en de natuur respecteren”.

Beleven en leren

Op de belevingstochten die hij zelf rond de Waal en bij Ophemert organiseert neemt hij maximaal acht kinderen tussen 8 en 12 jaar mee. “Zo’n groep gaat dan acht keer op woensdag- of vrijdagmiddag met elkaar op stap. Dat schept een band. Ze leren dat ze elkaar nodig hebben, net zoals in de natuur alles een functie heeft en met elkaar verbonden is.” Ook scholen en milieuorganisaties hebben zijn inspirerende manier van lesgeven inmiddels ontdekt en schakelen hem graag in voor natuurlessen of naschoolse activiteiten. Met scholieren uit Tiel Oost gaat hij meestal de Kleine Willemswaard in. Bij grote groepen krijgt hij dan hulp van vrijwilligers. “Ik ga in elk seizoen met jeugd op stap want er is altijd wel wat te beleven. De kinderen komen in beweging en leren van wat ze tegenkomen, bijvoorbeeld dat je gekneusd blad van de weegbree kunt gebruiken om de jeuk van brandnetels tegen te gaan. Door ervaringen in de natuur worden ze zelfredzamer en krijgen ze meer respect voor hun omgeving. Ik geef zelf ook het goede voorbeeld, bijvoorbeeld door afval mee te nemen dat we onderweg tegenkomen. Kinderen gaan dat dan vanzelf ook doen.”

Natuurmens

Heineke is geboren aan het water in Breukelenveen en woont sinds 1982 in een dijkhuisje in Ophemert, met uitzicht op de uiterwaarden van de Waal. “Natuurlijk weer aan het water. Natuur en water, ik kan niet zonder.” Een betere omgeving om op te groeien is er volgens hem bijna niet te vinden. Zijn eigen kinderen zijn inmiddels (bijna) volwassen, maar hij deelt zijn passie nog graag met een jongere generatie. Voor meer informatie, ga naar aardeninuiterwaarden.nl of kaspadre.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie