De zithoek van het nieuwe Talenthouse Tiel, dat op vrijdag 1 oktober wordt geopend.
De zithoek van het nieuwe Talenthouse Tiel, dat op vrijdag 1 oktober wordt geopend. Foto: MOZAIEK

Locatie Talenthouse Tiel slechts tijdelijk

Algemeen 368 keer gelezen

TIEL • Jongeren in Tiel hebben eindelijk weer een eigen plek. Nou ja, tot het eind van dit jaar dan, want daarna moeten ze hun nieuwe onderkomen alweer verlaten. Talenthouse Tiel, in de voormalige bibliotheek, wordt in elk geval komende vrijdagavond feestelijk geopend. Het creatieve onderkomen is bedoeld voor jongeren van 12 tot 23 jaar.

Dertiger Maurice Juliënne is een van de in totaal zes Tielse jongerenwerkers, in dienst van Mozaïek. Hij vertelt, in het bijzijn van zijn veel jongere stagiair Brendan, hoe Talenthouse Tiel er kwam. “Zo’n tien jaar geleden verloren jongeren door bezuinigingen hun plek in wijkcentra. Daarna hadden ze alleen nog in de Hertogenwijk een kleinschalige inloop in de Hertogenpoort. Dat was, met ruimte voor tien tot vijftien jongeren, ongekend klein. Door corona konden er, vanwege de anderhalve meter afstand, zelfs nog maar víjf jongeren terecht. Er bleef veel vraag naar een geschikte plek, waarvoor al een lobby liep. We zijn met de gemeente in conclaaf gegaan, want het is natuurlijk vreemd dat je in een stad met vier coffeeshops en twee shisha lounges geen jongerencentrum hebt.”


Fijne plek
De definitieve sluiting van bioscoop Metro in het centrum zorgde ervoor dat er weer een ruimte kwam voor de jongeren. Dat avontuur duurde zo’n negen maanden. “In juli moesten we eruit, want het pand is verkocht; er komen appartementen in. Jammer, want we hadden er - ondanks dat het er wat donker was - een fijne plek.” Na een zoektocht kwam de gemeente met de voormalige bibliotheek in de Kloosterstraat als alternatief.

De nieuwe ruimte oogt licht en vooral ruim. En het is niet alleen een ontmoetingsplek, want jongeren kunnen er hun talenten verder ontwikkelen. “We wilden van inloop naar Talenthouse”, legt Maurice uit. “Jongeren met allerlei multiculturele achtergronden hebben hier veel mogelijkheden om zich te ontwikkelen. En er zijn altijd jongerenwerkers aanwezig. Een aankomend DJ leert een jongere hier bijvoorbeeld draaien en díe leert dat op zíjn beurt weer aan een ander.”

Overlast wordt beperkt
Een bijkomend voordeel van het Talenthouse is dat mogelijke overlast wordt beperkt. “Hier komen jongeren, samen met gelijkgestemden, onder begeleiding verder”, aldus Maurice. “Er is een DJ-tafel, er zijn tv’s, tafeltennis, tafelvoetbal, ze kunnen lezen en bij elkaar komen. En onderling klikt het. Het is hier ook groot genoeg, dus je zit niet dicht op elkaar.”
Kwamen er in de Metro-bioscoop nog gemiddeld veertig á vijftig jongeren op een avond, Maurice verwacht dat dat er in Talenthouse Tiel wellicht twee keer zoveel worden. Zij kunnen in Talenthouse Tiel terecht op dinsdag (meidenavond) én tijdens de ‘open inloop’, op woensdag- en donderdagavond. Talenthouse Tiel wordt komende vrijdag om 19.00 uur feestelijk geopend. Tussen 19.00 en 21.00 uur kan er een kijkje worden genomen.


Rob Zantinge

Rob Zantinge

Redacteur

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Dodenherdenking Zoelen en Kerk Avezaath dit jaar in een nieuw jasje Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Gun uw oude Tielse fiets een tweede leven en help een ander in het zadel Nieuws 11 uur geleden
Wethouder Monique Bettink-Pierik bij het muurwatertappunt.
Prins Willem-Alexanderschool in Beusichem neemt dansend muurwatertappunt in gebruik Nieuws 13 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden