Volle bak tijdens het jubileumfeest van het VrijdagMiddagCafé van zorgcentrum Vrijthof, een maandelijkse activiteit voor cliënten en hun naasten.
Volle bak tijdens het jubileumfeest van het VrijdagMiddagCafé van zorgcentrum Vrijthof, een maandelijkse activiteit voor cliënten en hun naasten. (Foto: Corien Remijn)

Eerder buurthuis dan verzorgingstehuis

  •   keer gelezen

Het dak gaat er bijna af, zó enthousiast klappen en zingen de bezoekers in de recreatiezaal van zorgcentrum Vrijthof mee met de accordeonist. Alle stoelen zijn bezet en tussen de tafeltjes loopt een tiental vrijwilligers heen en weer met drankjes en hapjes. Het succesvolle maandelijkse VrijdagMiddagCafé bestaat een jaar en dat mag gevierd worden. Het is feest voor cliënten, mantelzorgers én vrijwilligers.


Door Corien Remijn

Tiel - “Wilt uw iets drinken?” vraagt een medewerker gastvrij zodra de verslaggever de zaal binnenkomt. Drankjes en hapjes zijn hier gratis en de circa honderd aanwezigen maken daar dankbaar gebruik van. Het café is bedoeld voor bewoners en hun naasten. “Dankzij onze vrijwilligers kunnen de mantelzorgers die meekomen ook even ontspannen”, vertelt activiteitenbegeleidster Astrid Stronks, die het VrijdagMiddagCafé coördineert. “Cliënten vinden het prettig om hun bezoek hier mee naartoe te nemen, het is fijn om even samen iets te ondernemen en er is altijd live muziek.”

Het maandelijkse VrijdagMiddagCafé, door insiders VMC genoemd, is op 25 mei 2018 geopend. Sindsdien is het elke maand volle bak. Dankzij een bijdrage van de Stichting Vrienden van het Vrijthof kon de recreatiezaal worden omgebouwd tot een huiskamercafé van formaat. De bezoeker waant zich hier eerder in een buurthuis dan in een zorgcentrum en dat is precies de bedoeling.

Vrijwilligers

De vrijwilligers zijn hier bij toerbeurt, om de maand. Astrid: “Er zijn ongeveer 20 vrijwilligers betrokken bij deze activiteit, maar er zijn in totaal meer dan 150 vrijwilligers actief bij ons. Sommigen helpen één keer per jaar mee bij een activiteit, anderen zijn hier meermalen per week. Iedereen is welkom.” Ze vervolgt: “Dit soort activiteiten is alleen mogelijk dankzij de steun van de Stichting Vrienden van het Vrijthof. Dat is een daadkrachtig clubje waar we heel blij mee zijn. We werken echt samen.” De steun van de Vrienden bestaat niet alleen uit financiële bijdragen, de bestuursleden denken ook mee over nieuw aanbod en steken soms zelfs een handje toe bij activiteiten. De voorzitter van de stichting, Lucien Tros, vertelt: “Gisteravond hebben wij een barbecue georganiseerd als bedankje voor de vrijwilligers. Onze bestuursleden vormden de bediening. Dat gebaar werd zeer gewaardeerd.”

Vrienden van het Vrijthof

“We laten de zon graag even extra schijnen”, zo vat Lucien Tros de taak samen die de stichting Vrienden van Vrijthof zichzelf heeft gesteld. Al meer dan veertig jaar zorgt deze organisatie voor extra ontspanning en recreatie voor cliënten en hun naasten. “Zaken waar de zorginstelling zelf weinig of geen geld voor heeft, zoals uitstapjes, grote optredens, een rolstoelbus en tuinmeubilair.” Lucien, eigenaar van een grote doe-het-zelf-zaak in Geldermalsen, is inmiddels vijf jaar voorzitter en heeft samen met nieuwe bestuursleden de ietwat ingeslapen stichting nieuw leven ingeblazen. Onder zijn leiding zijn er heel wat nieuwe initiatieven gerealiseerd, waaronder het VrijdagMiddagCafé. Tros is een bevlogen pleitbezorger voor het goede doel en ziet telkens weer kans om geld binnen te harken van fondsen, particulieren en bedrijven. “Ik ben de centenman”, zegt hij, “en als ik potentiële donateurs laat zien wat we allemaal al hebben gerealiseerd, zijn ze zó om.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten