Jan Bossenbroek bij de SGP-bus die de deze weken veelvuldig in Altena te zien is.
Jan Bossenbroek bij de SGP-bus die de deze weken veelvuldig in Altena te zien is. Foto: Jan Noorlandt

Jan Bossenbroek (SGP): 'Belangrijk dat er geluisterd wordt'

Algemeen 823 keer gelezen

ANDEL • De SGP heeft deze verkiezingen wat te winnen in Woudrichem. Andelnaar Jan Bossenbroek ziet deze gemeente dan ook echt als zijn achterban.

Het is niet dat hij zich onwennig voelt tijdens het interview, maar voor Jan Bossenbroek is de actieve politiek wel iets nieuws. Natuurlijk, politiek en de SGP in het bijzonder zijn hem met de paplepel ingegoten, maar tot een raadslidmaatschap kwam het nog nooit. Wel was de Andelnaar op zijn geboortegrond De Veluwe actief voor de plaatselijke jongerenafdeling van de SGP, waarvoor zijn vader eveneens actief was.

Zijn baan bracht hem naar Andel en in Woudrichem belandde hij in het bestuur van de kiesvereniging. "Tot na 2002 ook Bernard Mekelenkamp, het laatste SGP-raadslid in Woudrichem, niet meer terugkeerde in de raad. Toen is het allemaal beetje op een lager pitje gezet."

Met de nieuwe gemeente Altena gloort er voor de SGP hoop aan de Woudrichemse horizon. Nu de gemeentegrenzen worden verlegd heeft de partij van lijsttrekker Theo Meijboom hier wat te winnen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 21 november.

Vertrouwen
Bossenbroek heeft er vertrouwen in dat veel Woudrichemse SGP-stemmers de partij zullen vinden. "Bij de laatste landelijke verkiezingen stemden 500 mensen uit onze gemeente op onze partij. Waar die lokaal de afgelopen jaren op gestemd hebben, weet ik niet. Onze laatste zetel werd toentertijd weggekaapt door Gemeentebelangen." Bossenbroek staat nu op plek 7 op de SGP-kieslijst. Hij is de eerste kandidaat uit Woudrichem en samen met David Kwint, die op plaats 10 staat, ook de enige.

Gezien de verhoudingen de afgelopen jaren snapt hij de verdeling met zijn partijgenoten uit Aalburg en Werkendam wel, maar tegelijkertijd maakt het hem ook strijdbaar. "Ik zie Woudrichem en Andel écht als mijn achterban. Onze slogan is niet voor niets 'Betrokken in de kern'. Mensen kunnen voor alles bij me aankloppen, ook als ze geen SGP stemmen. Het is belangrijk dat er naar de inwoners geluisterd wordt. Iedereen moet te horen zijn en met die geluiden moet wat gedaan worden."

Arbeidsmigranten
Luisteren, korte lijnen, een ambassadeursrol. Het zijn termen die meerdere keren tijdens het gesprek voorbij komen. "Als je kijkt naar de ophef rondom de huisvesting van arbeidsmigranten in het voormalige pand van Van Helden Tweewielers in Rijswijk, dan had daarbij wel beter geluisterd moeten worden naar de inwoners van het dorp. Dan was die onvrede misschien wel helemaal niet nodig geweest."

Een ander belangrijk punt voor Bossenbroek is de ondersteuning van burgerinitiatieven. Eerder deze maand was de SGP te gast op Park Veldzicht en als het aan Bossenbroek ligt gaan veel meer van dit soort projecten het levenslicht zien. "Van Park Veldzicht werd ik helemaal vrolijk. Zo'n initiatief is prachtig om te stimuleren. Volgens mij is er veel meer mogelijk, maar de mensen moeten wel gehoord worden. Dus, laat ze maar komen", klinkt het lachend.

Hoofdletter
Met het verkiezingsprogramma 'Betrokken in de Kern' - vanwege de op de Schrift gebaseerde grondslag van de SGP ook met een hoofdletter K geschreven - gaat Bossenbroek ook de boer op met meer aandacht voor veiligheid en de zorg voor jongeren én ouderen. "Ouderen moeten goed verzorgd worden, niet afgeschreven", zegt hij daarover. Behoud van de eigenheid van de 21 kernen die Altena straks rijk is staat ook bij de SGP hoog op het lijstje. "En als je wat langer in de raad zit, wordt het natuurlijk eenvoudiger om bepaalde zaken aan te kaarten."

Want laat duidelijk zijn, Bossenbroek wil graag raadslid worden. "Het is niet realistisch om te denken dat de SGP de grootste partij wordt op 21 november, maar we mikken toch wel op vijf, misschien wel zes zetels. En dan komt die zevende zetel toch wel aardig in de buurt", rekent de Andelnaar voor. "De opkomst bij herindelingsverkiezingen is over het algemeen wat lager dan als er landelijk overal gemeenteraadsverkiezingen zijn en de SGP heeft altijd een trouwe groep stemmers, dus wie weet."

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden